Se curăţă pomii în livezi

Se curăţă pomii în livezi

663
DISTRIBUIȚI

ACSA Sângerei oferă consultanţă pomicultorilor, legumicultorilor şi viticultorilor din raion în pregătirea plantaţiilor pentru viitoarea roadă. Fermierii cointersaţi sunt invitaţi să participe la seminarele teoretico-practice organizate, pentru intruirea lor în vederea respectării recomandărilor experţilor pentru curăţitul plantaţiilor de livezi şi de vii.

Un seminar teoretico – practic la curăţitul pomilor a fost organizat recent în gospodăria agricolă „Acesal Grup” SRL.
Potrivit lui Constantin BÂRSANU, coordonator proiecte ACSA, gospodăria agricolă în cauză întreţine o suprafaţă de livadă de mere, de 55 hectare şi una de prune de 40 de hectare. În baza acestei gospodării am decis să promovăm seminarul, prin care, la solicitarea fermierilor cointeresaţi am propus recomandări cu privire la curăţitul pomilor şi pregătirea livezii pentru noua roadă. În calitate de expert l-am avut pe Ion GROSU, doctor în ştiinţe.
„Sperăm să fie un an roditor. Gerurile nu au fost periculoase, ca să afecteze pomii. Mai periculoase par să fie aceste zile cu temperaturi de până la 15 grade cu plus. Merele timpurii pot da muguri, şi chiar pot da în floare. Da, primăvara abia a început, surprizele neplăcute, de îngheţ pot fi încă multe,” a venit cu sfaturi pentru participanţii la seminar expertul în pomicultură şi viticultră, Ion GROSU.

La seminar au participat agenţii economici din domeniu, specialişti, dar şi producători individuali care abia de câţiva ani au plantat o livadă şi au nevoie să se instruiască prin astfel de seminare organizate pentru ei de ACSA.

„Sunt binevenite astfel de activităţi organizate direct pe plantaţie. Ni se demonstrează pe viu, practic cum corect se curăţă pomul. Chiar dacă dispunem de experienţă, oricum nişte recomandări noi, date de un expert, oricând sunt utile şi mulţumim ACSA că organizează astfel de practici”, a spus unul dintre participanţi, pomicultorul Gheorghe LOCOMAN.

Potrivit coordonatorului, următorul seminar de acest gen va fi organizat pentru formarea deprinderilor la curăţitul plantaţiilor de vii, cu recomandările de rigoare date de către experţi.