Modelele valoroase spun mai multe ca toate teoriile din lume

Modelele valoroase spun mai multe ca toate teoriile din lume

828
DISTRIBUIȚI

În preajma zilei de 8 MARTIE, Secţia de Cultură a Consiliului raional Sângerei a organizat Festivalul – concurs al interpreţilor de muzică uşoară sub genericul „Două inimi gemene” 2016, în memoria lui Ion şi DOINA ALDEA – TEODOROVICI, marii patrioţi şi pierduţi ai neamului. Festivalul s-a desfăşurat în incinta Casei raionale de Cultură „Nicolae Iorga” şi a descoperit noi talente din mediul interpreţilor individuali.

Potrivit lui Valeriu RUSU, şeful Secţiei Cultură şi membru al juriului la Festivalul – concurs „Două inimi gemene”, au participat două grupuri de interpreţi: copii de 10 – 15 ani şi participanţi mai maturi de 16-18 ani. Un grup de experţi a apreciat nivelul de pregătire şi de evaluare în scenă al participanţilor. Conform condiţiilor stipulate în Regulamentul de desfăşurare al Festivalului-concurs: „fiecare participant urma să prezinte obligatoriu două piese, una din repertoriul lui ION şi DOINA ALDEA – TEODOROVICI, altă piesă – la discreţie. La concurs au participat interpreţi din satul Chişcăreni, împreună cu mentorul lor muzical Sergiu MREUŢĂ, din satele Sângereii Noi, Rădoaia, Iezărenii Vechi. În total doar 10 participanţi. Mulţi au explicat absenţa de la festivalul – concurs prin faptul că au fost implicaţi în teritoriu în activităţi dedicate Zilei Femeii.

Potrivit membrilor juriului „interpreţii prezenţi în scena concursului au ţinut cont de condiţiile de participare şi au interpretat piese dificile, de ION și DOINA ALDEA – TEODOROVICI, dar foarte frumoase, profunde şi adânc patriotice, ca „Eminescu,” „Pentru Ea”, „Iartă-mă”. Pentru talentul de interpretare şi curajul de a onora piesele marelului compozitor, paricipanţii au fost premiaţi cu diplome de laureat al concursului, cu premiii băneşti, dar şi cu flori, înmânate graţios după fiecare evaluare de către regizorul de sunete al festivaului – concurs „Două inimi gemene”, Gheorghe MISTEREANU.
În categoria de vârstă 10-15 ani toate premiile le-au ridicat discipolele muzicologului Sergiu MREUŢĂ din satul Chişcăreni. Pentru evaluare impecabilă Mădălina TURTUREANU a fost desemnată cu premiul de 200 lei şi Diploma de laureată a cocursului. Marinelei CUCOŞ i-a revenit premiul II, în valoare de 150 de lei şi Diploma de laureată. Felicia DRAGAN, s-a bucurat de premiul III, de 100 de lei. După cum a anunţat Valeriu RUSU, toate premiile şi Diplomele de laureat vor fi înmânate în cadrul totalurilor Festivalului raional „La umbra nucului bătrân”.
Din a doua categorie de vârstă a participanţilor la festival, premiul I şi Diploma de laureată a Concursului „Două inimi gemene” a revenit interpretei Andreea PETROV din satul Rădoaia. Locul II l-a ocupat Mihai ŞCOLNIC din aceeşi localitate şi locul III – Mariana GABRILION.

Potrivit membrilor juriului ei au apreciat situaţia care au avut-o la momentul desfăşurării concursului, prin prezenţa în scena festivalului a interpereţilor tineri, talentaţi care şi-au manifestat dragostea faţă de piesele şi creaţia talentaţilor oameni de cultură şi de arta interpretativă, care au fost şi vor fi mereu printre noi şi neam, DOINA şi ION ALDEA – TEODOROVICI. Principalul că intepreţii, participanţi la festival, fiecare la vârsta sa, au înţeles profund mesajul pieselor compoziotorului ION ALDEA – TEODOROVIci, cât sunt de profund patriotice şi câtă dragoste de ţară şi de neam conţin. Care este măsura de laudă a prompovării unor asemenea activităţi de neuitare a ceea ce ne-au lăsat, moştenire – sfânt patriotică DOINA şi ION ALDEA TEODOROVICI „Eminescu să ne judece”. Aceasta a fost concluzia juraţilor festivalului – concurs, dar şi a participanţilor.