„Zilele Creangă la Bibliotecă”,  1- 7 martie 2023

„Zilele Creangă la Bibliotecă”,  1- 7 martie 2023

93
DISTRIBUIȚI

Scriitorul iubit Ion Creangă (n. 1 martie 1837- d. 31 decembrie 1889, Iași, România   –

Anul acesta, programul bibliotecilor publice teritoriale au inclus numeroase acțíuni cu prilejul acestui eveniment. Împreună cu utilizatorii bibliotecilor publice în perioada 1- 7 martie  am descoperit lumea minunată a lui Nică, precum și pățaniile și învățăturile din poveștile marelui nostru scriitor. În toate bibliotecile au fost organizate expoziții frumoase de carte: „Ion Creangă – Bunicul din Humulești”(BP Mîndreștii Noi, Pepeni, Bursuceni, Bobletici, Cubolta), „Un mărțișor pentru Ion Creangă”(BP Țîplești, Prepelița), „Marele Ion Creangă s-a născut de Mărțișor”(BP Bălășești, Sloveanca), „Ion Creangă – Sfătos bunic din Humulești”(BP Iezărenii Vechi, Coșcodeni, Petropavlovca), „Scriitorul Ion Creangă – 186 de ani de la naștere”(BPR, BPO, BP Rădoaia), „Popas la Humulești”(BP Ciucuieni), „Ion Creangă -basmul care nu se termină niciodata”(BP Sacarovca, Coșcodeni, Valea Norocului, Tăura Veche), ș.a.

Au fost organizate vizite a elevilor la bibliotecă, lecturi în grup, concurs de desene după creația scriitorului, vizionare de filme:„Punguța cu doi bani” (Biruința, Cubolta), „Amintiri din copilărie”(Iezărenii Vechi), recital de poezie „Casa din Humulești”(BP Bursuceni).

Au fost organizate concursuri de desene „Eroii poveștilor lui Creangă”(Biblioteca Publică Raională),  activități literare, reviste bibliografice „În lumea poveștilor”, (BP Prepelița, BP Chișcăreni, Coșcodeni), vizionarea poveștilor (BPR Sângerei, BP Mîndreștii Noi, BP Iezărenii Vechi), concursuri „Recunoaște personajele din poveste”(BP Bălășești, BP Pepeni), lecturi cu voce tare a poveștilor (BP Bilicenii Noi, Heciul Nou, Heciul Vechi, BP Dumbrăvița), etc.

Ion Creangă își deschide sufletul, împărtășind publicului bucuria copilăriei și sentimentul de acasă, două lucruri aparent simple și nesemnificative dar care, odată pierdute, nu se vor mai întoarce. Sunt lucruri după care sufletul tânjește necontenit. Acest povestitor își face apariția în viața fiecărui pui de om încet și sigur. Nu există copil în lumea asta care să nu fi auzit de Capra cu trei iezi, sau Punguța cu doi bani, Ursul păcălit de vulpe, Fata babei și fata moșneagului,  ș.a.

Ion Creangă a știut exact ce să scrie ca să ajungă la inimile noastre, este și va rămâne povestitorul copilăriei noastre și a copiilor de pretutindeni.

 Vă invităm la Bibliotecă să lecturăm împreună poveștile lui Ion Creangă, care deschid copiilor o lume de basm ce își are rădăcinile în viața satului românesc de la sfîrșitul secolului 19 privită prin ochii copilului Nică și transpusă în text de scriitorul Ion Creangă de mai târziu.