Viitorul se profilează și mai nesigur

Viitorul se profilează și mai nesigur

132
DISTRIBUIȚI

Nemulțumire și frică, asta am întâlnit vorbind cu femeile din mai multe localități ale raionului. Frica unei bătrâneți șubrede, ale unor boli le face să privească neîncrezător deciziile guvernanților. Viitorul se profilează și mai nesigur, în lipsa miliardelor de lei furați, iar această măsură pare a fi doar una „de optimizare a cheltuielilor”.

Stela BONTEA, femeie de afaceri: „Pensionarii noștri lucrează nu de bună voie, de nevoie, doar cu pensia ar muri de foame la propriu. Credeți că nu ar vrea să iasă la odihna binemeritată să se odihnească și să călătorească cum o fac pensionarii din țările dezvoltate. Dar cum să te odihnești cu 500, 800 sau chiar și cu o mie de lei? A încercat cineva din guvernanți sau cei din parlament să trăiască cu 1000 sau chiar 2000 de lei într-o lună?”

Maria MORARU, satul Cotiujenii-Mici: „Eu aș vrea să mai lucrez, dar deja nu văd bine. E mai grea situația la 67 decât la 57de ani. Trebuie să dăm voie la tineri să muncească. Fiindcă absolvesc facultățile instituțiilor de învățământ și din lipsă de locuri de muncă iau calea pribegiei”.

Maria DUBENCO, 48 de ani: „Să fie de 65 ani vârsta de pensionare pentru parlamentari. La noi, la sat, se lucrează tot anul. Până voi ajunge eu la pensie, probabil că o să se schimbe la 67 de ani, precum e în Europa. La țară, femeia muncește foarte mult. Este istovită, bolnavă, consumată înainte de timp”.

Alina CAZACU, vânzătoare: „Oamenii nu au unde lucra, foarte multe persoane sunt bolnave. Eu am 52 de ani, e greu de spus dacă până voi împlini 57 de ani, nu se va mări vârsta de pensionare. Or, se vorbește mult că nu mai sunt finanțe pentru a achita pensile. Până acum ele au fost plătite din fondul rutier național. Ce folos că oamenii se revoltă pentru deciziile incorecte adoptate, dacă guvernanții nu îi aud. Au cerșit acum votul nostru își vor mai aminti de noi în anul 2018, la alte alegeri.”

Eugenia GROSU, economistă, 50 de ani: „La 57 de ani o femeie e în floarea vârstei, iar noi o pensionăm și o trimitem acasă cu 1-2 mii de lei pe lună ca să asigure minimul necesar pentru a supraviețui. Eu pledez pentru vârsta de pensionare după 60 de ani.”

Viorica COJOCARU, 48 de ani: „Am auzit și eu discuții precum că s-au furat miliardele și nu sunt resurse financiare în buget. Guvernanții caută soluții, dar tot greul e pe spatele oamenilor nu a celor de la conducerea de vârf. Dificultățile vor fi de acum înainte, le vom simți pe propria piele. Aud că în Europa e o altă vârstă de pensionare, dar și salariile pe care le primesc cei de acolo sunt incomparabile cu ale noastre. Femeile de la noi sunt cu mult mai consumate, mai bolnave. La vârsta mea am deja probleme cu glanda tiroidă, spatele, picioarele etc. Cei de la cârma țării vor să ne pună pe burtă pe toți. Poate sunt persoane care după vârsta de pensionare le mai permite sănătatea să activeze, dar eu mă rog să ating această vârstă.