DISTRIBUIȚI

    Locuitorii satelor din teritoriul primăriei Țambula, cât și cei din primăria Bilicenii Noi sunt disperați pentru sănătatea lor. Neliniștea lor vine de la gunoiștile de lungimea kilometrilor, care se tot acumulează în preajma satelor lor, de-a lungul anilor. Gunoiul îl depozitează nu doar localnicii. Deșeurile , tot felul de mizerie este adusă cu regularitate inclusiv din orașul Bălți. S-au umplut cu nemiliuita cu pachete de plastic nu doar câmpurile, imașurile, lanurile de rod. Tot mai mult se simte lipsa aerului curat, prielnic respirației. Localnicii nu mai pot aerisi casele, a se plimba sau a lucra la aer pur și curat.

    Și mai disperați au fost cetățenii acestor comune luna trecută , când zile și nopți în șir a ars gunoiștea din teritoriul satului Octeabriscoie. „ Suntem disperați, trăim lângă un focar de infecție. Mai grav este că s -a aprins gunoiștea. Un fum înecăcios ne doboară, ne impune să luăm câmpii.Nu mai putem respira o gură de aer, ne sufocăm,…” ne-au scris cu indignare și ne-au informat mai mulți cetățeni de la fața locului. Gunoștea ardea grav, fumul înecăcios ajungea până la distanța de 8 km în orașul Bălți. Indignați până la culme oamenii de la fața locului au sesizat redacția Publicației „Ecoul nostru”, dar și Inspecția pentru Protecția Mediului Sângerei. Ei au bătut alarma, dat fiind faptul că trăiesc lângă focare de infecție care sunt gunoiștile din teritoriul lor.
    Inspectorul principal al Inspecției pentru Protecția Mediului ,Ion Cavca, a mers la fața locului, pentru a investiga situația. Potrivit informației oferite „la data de 10.09 a efectuat un control inopinat la depozitul de deseuri menagere solide a mun. Bălți, amplasat în teritoriul raionului nostru, comuna Țambula și comuna Bilicenii Noi. Poligonul de deșeuri este gestionat de SRL „ Țambula-Bilicenii Noi :„Am făcut cercetări cu privire la respectarea indicatorilor obligatorii înaintate în procesul de control nr.10-PV-1 SG-19 din 27 06 2019. Am analizat activitatea agentului economic nominalizat, care gestionează poligonul și prestează servicii de depozitare. Modul de depozitare a deșeurilor este neselectiv. Astfel se pierde din potențialul acestora , încadrându-se în teritoriul repartizat poligonului, ne-a informat”, ne-a informat Inspecția pentru Protecția Mediului.
    Inspectorul Cavca susține că poligonul respectiv funcționează din anul 1974. Este neautorizat , deoarece în perioada sa de activitate a fost gestionat necorespunzător, periodic se produce autoincinerarea cu dispersia în mediul înconjurător a fumului , ceea ce a condus la întocmirea unui proces –verbal cu privire la contravenție, încheiat în baza art.154 , alin.1 din Codul Contravențional al Republicii Moldova.
În acest sens administrația întreprinderii în baza prescripțiilor înaintate de organele de mediu, în scopul minimizării impactului asupra mediului , practic zilnic efectuiază lucrări de stingere a poligonului. Utilizează tehnică specială, aflată în dotare: buldozer-t-130 și tractor MTZ-82 cu autocisternă. Cu ajutorul acestor utilage se transportă zilnic aprocsimativ 40 tone de apă.
    La moment situația s-a mai ameliorat, fumul înecăcios a dispărut. Au confirmat acest lucru mai mulți localnici. Profesoara Elizaveta Focșa , locuitoare a satului Bilicenii Noi a susținut că „ dacă nu arde gunoiștea din Octeabriscoie , situația e cu totul alta, mult mai bună Respirăm aer mai curat, ne simțim mai bine. Am considera că ducem o viață normală. Nu simțim atât de mult efectele negative pe care le-am trăit și le-am resimțit luna trecută, cât a ars focarul”.
    Asupra acestui caz, de poluare a mediului, Procuratura raionului Sângerei s-a autosesizat imediat, cum s-a creat situația dificilă în această parte a raionului, provocată de arderea gunoiștei. Potrivit procurorilor care au investigat cazul„ a fost intentat un proces penal pentru poluarea aierului , în baza căruia a fost investigată situația nefastă creată. Au fost constate prejuduciile și investigate pricinile de la care a fost posibil pornirea arderii gunoiștei„. Și-au propus să stabilească vinovăția sau nevinovăția agentului economic gestionar, SRL „Țambula -Bilicenii Noi.
Procurorul de caz a colaborat inclusiv cu Agenția pentru Protecția Mediului Bălți , dar și cu Centrul de Sănătate Publică Bălți, care a făcut măsurătorii nivelul de poluare a aierului . Potrivit investigaților acestora puse la indemâna procuraturii , tuturor organelor cointeresate, dar și cetățenilor, analizele au arătat că nu sunt depășite normele de poluare a aerului. „Concentrația poluanților în aer nu depășește concentația și limitele admisibile„ , a demonstrat Centrul de Sănătate Publică Bălți.
    Datorită faptului că lipsesc elemente de infracțiune a factorilor de deciie, cum este SRL ”Țambula- Bilicenii Noi ” la data de 7 octombrie, curent, Procuratura a adoptat decizia de a închide cazul.Toți cei implicați în investigarea acestui caz și a situației poligonului de deseuri solide respectiv, își dau bine seama că la nivel local mai mult decăt atât nu se poate face. Se fac lucrări cât este posibil să se facă ca să mențină situația sub control, să nu admită focare aprinse, ca cel din luna trecută când s-a aprins gunoiștea în Octeabriscoie. Soluționarea în esență a problemei ține de nivelul autorităților naționale, a Ministerului Mediului. Fiecare înțelege, până nu se va construi în Zona Nord a minifabrică cel puțin, de prelucrare și reciclare a deșeurilor, focarul acesta,asemeni unei bombe cu efect întârziat va continua să existe.
La moment utilajele tehnice cu care se gestionează poligonul continuă lucrările. În permenență deșeurile, mormanele cu gunoi se presează, trec sub tăvăluc, cum se spune. Lucrul acesta se face permanent. A confirmat Mihail Col, primarul proaspăt ales în al doilea mandat de primar al comunei Țambula. El susține că „aceasta a fost cea mai dificilă problemă , pe parcursul mandatului expirat. Gestionarea poligonului de deșeuri din teritoriul primăriei pe care o administrează, va fi problema cheie și pe durata mandatului, care l-a câștigat în scrutinul recent, din 20 octombrie:„ Nu pot avea o procupare mai majoră decât aceasta. Este vorba de sănătatea cetățenilor.”
La moment parcă aerul se simte curat, spun cetățenii de la fața locului:”Ne-am obișnuit și nu simțim, dar ne dăm bine seama că pic cu pic , zi cu zi, emanările care le produce poligonul de deseuri, ne „ mănâncă„ încetul cu încetul sănătatea, iar când se întâmplă să se aprindă vreo gunoiște, noi, pur si simplu ne otrăvim cu fum”, rămân la concluzia lor oamenii de la fața locului. Regretă că au nenorocul să-și trăiască viața lângă un poligon cu gunoi.