ARDEREA FRUNZELOR ȘI RESTURILOR VEGETALE – DUCE LA DEGRADAREA SĂNĂTĂŢII

ARDEREA FRUNZELOR ȘI RESTURILOR VEGETALE – DUCE LA DEGRADAREA SĂNĂTĂŢII

455
DISTRIBUIȚI

Întru ocrotirea sănătăţii populaţiei şi protecţiei mediului, ne adresăm cu un apel către toţi cetăţenii raionului Sângerei, pentru a preveni poluarea aerului atmosferic în rezultatul arderii resturilor vegetale şi frunzelor în perioada de toamnă.
Ca de obicei, lucrările de grădinărit încep cu arderea frunzelor uscate şi a deşeurilor vegetale. Ca urmare localităţile noastre sunt acoperite cu fum, ce afectează sănătatea celor din jur.
Nu fiecare cetăţean cunoaşte că substanţele nocive care se elimină la arderea resturilor vegetale şi frunzelor se acumulează în stratul inferior al atmosferei – zona de activitate umana intensă. În rezultat, suferă în special copiii, oamenii în vârsta, bolnavii de boli cronice, precum şi animalele, păsările de casă.
O consecinţă gravă a arderii incomplete a resturilor vegetale şi altor deşeuri constă în formarea combinaţiilor policiclice, inclusiv benz(a)pirena – un cancerigen puternic.
Cu părere de rău, atitudinea unei părţi a societăţii, cum ar fi: factori de decizie, conducători de instituții, unităţi economice şi nu în ultimul rând a cetăţenilor, este neglijenţa, iar în unele cazuri şi iresponsabilitatea faţă de protecţia mediului inconjurător.
Pentru evitarea poluării mediului se recomandă ca populaţia să colecteze deşeurile separat, iar resturile vegetale şi frunzele sa fie depozitate pentru compostare, care ulterior va servi ca îngrăşământ natural pentru terenurile agricole.
În conformitate cu prevederile Codului Contravenţional al RM, persoanele care vor arde frunzele și deșeurilor menajere, vor fi sancționate cu amendă de la 600 până la 1200 de lei aplicată pentru persoanele fizice și de la 4.500 până la 9.000 de lei persoanelor juridice.

Inspecția pentru Protecția Mediului Sângerei