DISTRIBUIȚI

Primăria Pepeni a inventat un mecanism prin care presează deșeurile colectate și selectate de la cetățeni. Trecându-le prin acest aparat de presare deșeurile selectate sunt transformate în baloturi cu conținut de plastic sau de hârtie.

Administrația Publică Locală s-a aflat mult timp în căutarea și identificarea unor soluții pentru eficientizarea serviciilor legate de colectarea și depozitarea deșeurilor produse de cetățeni, dar și de agenții economici cu activitate în teritoriul administrat. Prin invenția dată și construcția la mod propriu a acestui mecanism, primăria Pepeni a dat dovadă că într-o comună este posibilă reciclarea deșeurilor, dacă te ambiționezi atât cât o cere acest proiect-pilot, destul de dificil. Este un proiect unic până ce, la nivelul comunelor Republicii Moldova, nu doar ale raionului Sângerei.
De când funcționează în teritoriu aparatul inventat pentru presarea gunoiului, nu mai vezi nici o sticlă de plastic aruncată sau vreun pachet or hârtie agățate pe crengi de copac sau împânzind lanurile, râpile sau ogrăzile cetățenilor. Deșeurile se selectează, sticla de plastic separat de deșeurile-hârtie sau fier uzat. Regula de aur e că mormanele de deșeuri selectate sunt „înghițite” de parcă nu au fost de acest aparat pus în funcțiune. „În locul mormanelor de plastic sau hârtie rămân niște baloturi . Numai că nu toți dintre noi înțelegem cerințele primăriei să punem selectat gunoiul. Dar bucuria este că nu mai avem gunoi în sat, e totul curat și frumos, de parcă suntem un centru raional, nu sat la poala pădurii”, au împărtășit multe dintre gospodinele satului și gospodari care gestionau treburi prin gospodării.
Potrivit viceprimarului Sergiu Grosu, ideea inginerească de inventare a aparatului de presat deșeurile aparține primarului, Oleg Rotaru:
„Noi am lucrat în echipă, susținând construcția acestui aparat. Din materialele de pe loc care le-am avut , cu eforturile noastre .Totul s-a gășit pentru realizarea în practică a ideii inventive a edilului. Aparatul de presat l-am amplasat într-o clădire veche , care nu era utilizată. Vremelnic acesta este depozitul unde lucrăm la gunoiul selectat și depozităm baloturile cu deșeuri reciclate, a confirmat viceprimarul comunei”.

Continuarea citiți în n.49 din 3 decembrie 2021

BP