DISTRIBUIȚI

EA.md

-Vârsta de pensionare pentru limita de vârsta va fi redusă. Ce părere aveți?

Victoria Andronic, orașul Sângerei:
„Sistemul de pensii trebuie să fie echilibrat, nu poate suporta o creștere continuă a deficitului în Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat. După părerea mea, cred ca acesta ar fi motivul pentru care s-a stabilit ca vârsta de pensionare a femeilor și bărbaților să fie aceiași, de 63 de ani. Potrivit parlamentarilor PAS revenirea la o vârstă mai înaintată de pensionare, este necesară pentru că numărul celor care cotizează la pensii scade, iar al celor care primesc pensii crește.
După câte am înțeles eu majoritatea parlamentară vor să dea o creștere reală a pensiilor de 50 la sută din creșterea economică, pentru ca pe măsură să devenim și noi mai bogați.”

Vasile Moraru, satul Rădoaia:
„Ieșirea mai târziu la pensie încalcă drepturile fundamentale ale omului. La noi în Moldova, speranța de viață a scăzut cu mult, ea ajunge la 70 de ani, pe când în Europa media este mai mare de 81 de ani. În momentul obținerii Independenței, în Moldova erau trei salariați la un pensionar, pe când în prezent raportul este de unu la unu.
Nu sunt de acord cu proiectul votat în Parlament, care prevede ca, până în anul 2028, vârsta de pensionare pentru femei și bărbați să fie la fel de 63 de ani. Eu înțeleg că sistemul de pensii intră în colaps, dar în acest context nu trebuie să încălcăm drepturile și libertățile oamenilor.”

Ala Răcilă, satul Drăgănești:
„ Desigur că fiecare dintre noi dorește să iasă cât mai repede la pensie să beneficieze și de o pensie pe măsură. Acestea ne sunt doleanțele noastre, dar să nu uităm că, economia țării este cum este, un milion de cetățeni de-ai noștri au plecat în lumea mare. Ne confruntăm cu o scădere dramatică a natalității. Deci numărul angajaților față de pensionari este în scădere și, probabil de aceea s-a hotărât de a micșora vârsta de pensionare, precum este și în țările europene. Or, am ascultat la o emisiune televizată când, un parlamentar spunea că Fondul de Asigurări Sociale este unul deficitar.

Continuarea citiți în n.49 din 3 decembrie 2021