Mai puțină producție agricolă decât în ultimii ani

Mai puțină producție agricolă decât în ultimii ani

284
DISTRIBUIȚI

 

  Producătorii agricoli ai raionului Sângerei continuă lucrările la recoltarea  culturilor agricole din prima grupă. La moment  practic  toate combinele  sunt încadrate în eliberarea de rod a suprafețelor cu grâne. Oamenii gliei recoltează grâul. Sunt totalmente dezamăgiți. Producția agricolă este mult mai puțină decât în anii trecuți,inclusiv grâul care-l recoltează la moment.

Această situație este specifică pentru fiecare întreprindere agricolă din raion.     Au reflectat-o cu lux de amănunte producătorii agricoli din gospodăria localității Ciuciuieni, administrată de directorul Gheorghe Cernogal.

 „ Cincizeci de tone de orz am recoltat de pe un câmp de 64 hectare. Asta-i situația  pâinea din anul acesta agricol. Nici recolta de grâu nu-i mai strălucită. Cred nu mai mult de 1,5 tone obținem la hectar. Este compromisă total producția noastră. La câte investiții s-au făcut, recoltele sunt mici. Din toamna suntem  fără ploi. În acest sezon ,iarăși fără ploi. De unde recoltă? Avem ce avem. Dar strângem bob cu bob”-, a  spus cu regret agronomul  gospodăriei în cauză Grigore. Andone.

   Experimentatul  combainer Veaceslav  Babălău  de cu zori  e cu combina în largul lanului. Ar stânge cât mai multă producție cerealieră, să fie pline  depozitele cum le-a umplut în anul trecut. Așa îl trage inima să facă. Dar vede că anul acesta nu-i de unde și-i stă sufletul ca pe jăratic. Dacă combina nu are pâine de recoltat  , n-are ce mânca  satul, devine și mai săracă țara. Pe această  undă de gândire, cu  ei toți, participanții la seceriș, este tractoristul Constantin Cazacu.  Producătorul este  la odihna bine meritată, dar continuă să facă parte din sufletul acestei echipe a lui Gheorghe Cernogal. Nu-l lasă inima să dea mâinele în jos, nu se lasă nici el bătut. O campanie de recoltare nu trece fără participarea lui. El transportă recolta strânsă la fățare:„Timpuri grele de tot suportăm. Suntem îngrijorați de prețurile la  motorina de care avem nevoie să lucrăm cu tehnica agricolă. Sunt usturătoare prețurile la celelalte  produse. Acum nu destul că prețul la pâine  în magazine și așa s-a scumpit. Mă tem că pâinea  va f scumpă sau  deficitară , dacă așa de puțină recoltă  luăm la hectar”, a  împărtășit   producătorul.

  Împreună  cu directorul lor acești oameni lucrează de mulți ani. Mai descumpănit și mâhnit de starea lucrurilor la seceriș  nu l-au văzut nicicând altă dat pe domnul director. Calculând prealabil  cât de mici sunt recoltele din prima grupă, el s-a pornit unde  îl duc ochii. L-am surprins examinând câmpurile pe care crește  producția din a doua grupă. Parcă  s-ar fi bucurat  puțin, aflându-se în câteva lanuri cu floarea soarelui, într-un lan cu porumb, analizându-le. Celelalte ,la părerea lui, sunt pierdute: „ Stupidă de tot situație. Simt cu intuiția de agronom, de om care trăiește cu grijile agriculturii,de peste 33 ani cu munca și investițiile  pe aceste  pământuri că trebuie să „crape ceva sus”. Să se spargă vre-un nor,  să de-a drumul ploilor. Că e total dezastru. Ce să dea la oameni, or pentru securitatea alimentară ,cum să pun baza  roadei viitoare. Dacă agricultură nu  va  funcțională nici bucurie de a viață nu vom avea. Se termină toate ”,  crede  și se frământă producătorul Gh.Cernogal.

Noroc că i-a lucrat intuiția și simțul de gospodar și a păstrat rezervă de semințe  de grâul din recolta anului trecut. Stă la păstrare producția pentru semințe, ca o rază  de bine și de speranță. Cu neliniște în suflet  se află zilnic la fățare sau în lan oamenii  din jurul  său. Ei doresc să sprijine situația  prin  tot ce pot . Ei  de la sine  au propus să  lucreze până la miez de noapte, non-stop,până nu depozitează ultimul căuș  cu boabe de pe fățare.   

  Muncitorii săi  astfel doresc să se încurajeze unul pe altul și pe conducătorul lor să-l susțină prin implicare cu dragoste. Doresc hrana s-o răscumpere  alimentația zilnică, care o aduce fiecărui  personal directorul zi de zi, caldă și bine pregătită.

 Femeile din sat  care așteaptă să coacă pâine din recoltă nouă,  se roagă  de ploaie și de sănătate pentru oameni ai gliei asemenea lui Gheorghe Cernogal: dacă nu vor avea ei pâine ca rod ,de la câmpurile care le lucrează ,nu vom avea noi toți ,făină  în sac, s-o coacem. Bine că mai este în raion o mână de  buni gospodari ca Gheorghe Cernogal , ca  Grigore Irimenco, Gherasim Tofan, Ion Vieru, Nicolaie Racu, Petru Panciuc ,Ion Andronic, frații Marandiuc, și toți eroii secerișului-2022 care își asumă acest risc , de a crește pâine și a face agricultură. În condițiile de secetă hidrologică cumplită, când recolta pe lanuri este compromisă iar prețul la motorina cu care o  stângi te conduc spre  a te împrumuta pentru a recolta. În condițiile când mafia petroliștilor  propune  spre  consum la  strânsul pâinii motorină cu 32 sau 29 de lei per/ litru, când mafia asupra  exportului cerealelor continuă  să-i umilească  și să închidă drumurile spre un export  viabil și   avantajos. Cât mai avem această generație  de producători, și răbdarea lor ține la toate aceste nelegiuiri încă nu e potopul, mai avem  de trăit.