La Umbra nucului  bătrân, cu noi talente

La Umbra nucului  bătrân, cu noi talente

113
DISTRIBUIȚI

 Duminică, 26 mai, curent,s-a desfășurat tradiționalul Festival-concurs raional „La umbra nucului bătrân”. Evenimentul a reușit frumos printr-o colaborare a Secției Cultură împreună cu Consiliul raional și Casa raională de Cultură„Nicolae Iorga”, care l-a găzduit. Și prin această ediție, mesagerii festivalului au reușit să se impună prin talent artistic, de interpretare a muzicii populare,  interpreți instrumentiști, orchestre de fanfară, ansambluri vocale. Pe scena concursului s-au succedat reprezentați ai diferitor generații de interpreți și toți frumoși prin prestația lor. 

Festivalului concurs raional„ La umbra nucului bătrân” a fost locul de împărtășire a valorilor cultural artistice. Startul desfășurării acestuia a fost dat de Vera Serbușca , vicepreședinta raionului, prin mesaj  de bun augur și de artistul poporului  Anatol Latîșev, care a generat buna dispoziție  și a prezentat model de interpretare pentru toți participanții. La festivalul- concurs  s-au prezentat și au evoluat: Orchestra  de Muzică Popular Moldovenească„Busuioc moldovenesc” și soliștii săi, sub bagheta magică a dirijorului – maestru Anatol Vițu. Colectivul a avut o prezență – excelentă la Categoria „Orchestre de muzică populară”  și a  câștigat premiul pentru locul I. La categoria „Ansambluri vocale” de multă  vreme și ediții  o primă prezență o are Ansamblul Vocal ” Chișcăreanca”, de la Casa de Cultură „Valentina Secureanu”, conducătoare  Zinaida Darie. Este  greu  de alte colective să ajungă la nivelul, talentul, eleganța  artistică, dar și  cea scenică a colectivului nominalizat. Zinaida Darie a ridicat și de data acesta premiul întâi. Tendința  de  perfecțiune și  înălțare o are la această categorie Ansamblul„ Mândreșteanca”,condus de Ion Ursu. Colectivul are o prestație admiratoare în publicul spectator, este în permanentă  devenire. Potrivit decizie echipei  juraților,  colectivul s-a clasat pe locul II în concurs.

  La categoria„Ansambluri instrumentale de muzică populară”,  a avut o prezență  altfel, nouă,  ansamblul  Școlii de Arte„Mihai Dolgan”, conducător Tudor Ampava. Frumos, deosebit a zis struna  acestor tinere talente pregătite cu dăruire  un profesor cu dăruire.   Ansamblul Tudor Ampava  a fost apreciat  cu locul I.   

  La categoria„ Interpreți instrumentiști” linia de aur o dețin cei mici, ca Laurențiu Tolmaci sau Paul  Cioraru, Andrei Scripnic, toți  fiind elevii profesorului de muzică  Constantin Cioraru( Scoala de Arte, Chișcăreni). Nici la acest concurs Laurențiu Tolmaci nu a coborât de pe podiumul de premiat. Cu acordeonul său a ocupau din nou locul I. Pe lângă instrumente, au răsunat și vocile frumos în acest  în  la categoria „Interpreți vocaliști”. Dintre interpretele  mature  Eleonora Buliga, de 55 de ani a  ocupat locul I. Interpreta a reprezentat Casa de cultură din localitatea Chișcăreni .Elena  Fedoruță,  Casa de Cultură Cotiujenii Mici a ocupat locul II, asemenea prin vocea ei  altfel, irepetabilă, potrivit juriului și aplauzelor spectatorilor. Dar crește și o generație nouă de interprete în spațiul  cultural al raionului  și poate și a neamului. Este vorba de micile interprete:  Nina Boleac de la Căminul Cultural Dumbrăvița, Adriana Popa , eleva profesorului Constantin Cioraru, Federica Fătu, eleva profesoarei  Rodica Tolmaci de la Centrul de Creație și Agrement Sângerei. Ele toate au fost admirate, distinse cu diplome pentru  primele locuri ocupate  în concurs. Prin vocile lor Festivalul„ La umbra nucului bătrân” se va extinde și mai mult  ca spațiu care naște valori culturale, le promovează. Din aprecierea inclusiv a juriului spunem fără ocolișuri că acești copii evidențiați pe primele locuri în concurs sunt boțuri de aur ale culturii noastre de azi, și mai mult, a celei de mâine. Ei au avut norocul să fie descoperiți mai întâi de profesori de muzică, despre care am  spus în rândurile de mai sus. Ca părinți de muzică  ei îi promovează peste tot, le spun că pot, dacă  se antrenează cu dăruire. Inclusiv  au demonstrat aceasta  la Festivalul – concurs „La umbra nucului bătrân”. Potrivit  președintei juriului Tamara  Deleu „participanții au avut o prestație bună, cum ne-am așteptat.  Prin străduințe să fim cât mai obiectivi, am dat cezarului ce-i a cezarului. În cazul când

 fiecare copil, are voce de aur, fiecare instrument răsună  aproape că ireproșabil, n-ai cum fi altfel decât corecți și buni măsurători ai talentului fiecărui. Este legea sfântă cu care ești primit la umbra nucului  bătrân  și a neamului”. A reușit frumos festivalul-concurs și pentru că a mai avut un măsurător al bunei desfășurări a sale, Anastasia  Rusu, autoarea scenariului și prezentatoarea festivalului.