Tinerii specialiști în formare continuă

  Tinerii specialiști în formare continuă

22
DISTRIBUIȚI

Consiliul  raional al Sindicatul Educației și Științei din raionul Sângerei, condus de președintele Ion Roșca a organizat  un eveniment de promovare a  drepturilor tinerilor la locul de muncă și de formare continuă a acestora. Prin intermediul  acestui  traning „Tinerii și munca” a fost  acordat sprijin tinerilor în cunoașterea drepturilor, prin implicarea  generoasă  a Confederației  Naționale a Sindicatelor din Republica Moldova (CNSM) ,în parteneriat cu Fundația  „Friedrich Ebert”.

 Organizatorul întâlnirii cu tinerii  specialiști  din teritoriu a avut grijă să  fie invitați  la instruire tineri specialiști din diverse domenii: educație, sănătate, cultură, antreprenorial , inspectorat de poliție, rezidenți ai Incubatorului de Afaceri, comerț și alte domenii.

  Potrivit  lui Ion Roșca, președintele Consiliului raional al Sindicatelor Educației și Științei „Scopul   proiectului comun pe care ni  l – am propus  este  asigurarea respectării drepturilor tinerilor specialiști, angajați la locul de muncă. Numărul tinerilor care pleacă de la locul de muncă este în creștere. Deținem semnale când tânărul activează  3 – 5 ani și încă nu și-au văzut contractul de muncă. Ca să diminuăm pierderea acestor tineri, fiecare din domeniul unde și-a început activitatea și să influențăm respectarea drepturilor lor  la locul de muncă am organizat aceste instruiri”. Prezentă la training  a fost Lilia Franț, vicepreședinta CNSM, care a venit în fața tinerilor cu  explicații ce presupune acest proiect în sprijinul tinerilor și informarea largă privind drepturile  lor. „Pentru Dvs. cei care ați decis să rămâneți acasă, să munciți în țară am decis organizarea  acestei ședințe utile , să vă simțiți  mai siguri ca  tineri specialiști angajați, să vă cunoașteți drepturile și angajatorul să le respecte. Implicarea acestui  proiect pentru  a fost solicitat  de către  Sindicatul Educației și Științei din teritoriu, drept o grijă pentru tinerii specialiști, un lucru binevenit și apreciat la nivelul Confederației.”. Președintele raionului Cristian Cainarian  a remarcat că utilitatea unor asemenea  instruiri pentru tineri și a lăsat  ușa deschisă  de comunicare liberă. încredințând tinerii prezenți de sprijin și receptivitate  în orice  problemă  și necesitate. Raionul în toate  domeniile sale are nevoie  de tineri angajați.

 Tinerii au  rămas împliniți de cele învățate prin acest proiect inițiat . „Astăzi  ne-am inițiat .Mâine vom merge în profunzime cu informarea noastră  privind drepturile de tineri angajați. Am participat cu mult interes la aceste instruiri. Noi  am decis să muncim acasă. Am primit pe lângă informația utilă nouă și o încredere că noi contăm , fiecare la locul  de muncă”,  a  mărturisit  bibliotecara Oxana Soboh.

 Ianina Puzic este tânără specialistă în gimnaziul Țambula. Din satul Octreabscoie merge zilnic la ore. Este la început  de cale, abia încheie primul an de muncă în domeniul ales. „Majoritatea timpului meu îl petrec la școală. Aici simt că trăiesc. Este bine că am participat la  întrunirea pentru drepturile tinerilor la locul de muncă. Cu cât ele  se vor respecta, cu atât  mai mult vom fi motivați  să nu avem dezamăgiri, alte gânduri  decât  dăruire pentru școală și copii. Cu interes voi mai participat la astfel  de treninguri”, a spus tânăra profesoară.

 Natalia Cebotari, de la Incubatorul de Afaceri Sângerei, este tânăra, dar deja  antreprenore , care angajează  tineri în domeniul care-l administrează. S-a informat cât mai detaliat să fie cât mai corectă  în respectarea drepturilor  tinerilor la angajare și  privind cerințele angajatorului față de ei, a spus  antreprenoare.

Activi și cointeresați  în cele ce au  aflat nou s-au arătat a fi și alți participanți la instruire: Alina Bazi de la gimnaziul Cozești, Nicu Crigan și Ecaterina Tronciu de la LT„A.Agapie”, Pepeni,Vasile Donțu, de la Liceul„Olimp”, Maria Bețivu, tânără specialistă la Liceul„Nicolae Casso”, Maricica Clipca de la Liceul„Ion Creangă din satul Rădoaia și ceilalți.

  Proiectul în cauză inițiat  pentru tinerii specialiști  a raionului Sângerei va continua a-și atinge scopul  propus  privind respectarea drepturilor tinerilor la locul de muncă  și contribuirea la reducerea condițiilor vulnerabile lor.

  .