DISTRIBUIȚI

Nicolae Urecheanu din orașul Sângerei a sărbătorit recent 50 de ani de carieră profesională. Toți acești ani au fost legați de domeniul sportului. El, fiind profesor de educație fizică și sport, a educat multe generații de sportivi și copii buni pentru societate, oferind de fiecare dată modelul său.El își măsoară anii de viață cu anii dăruiți școlii ,copiilor și sportului. Și această perioadă profesională este de aur, căci poartă strălucirea trofeelor cu care a fost personal desemnat, dar și mai mult discipolii săi, echipele de baschet olimpici ai sportului larg și ai liceului. Sportul este pasiunea sa,iar baschetul este aerul cu care respiră în sport.

Colegii de la Liceul Teoretic „Olimp” unde continuă să profeseze l-au surprins tandru și plăcut cu un popas aniversar organizat pentru el anume , cu prilejul atingerii vârstei de aur, 50 de ani, printre elevi și cu mingea de baschet în mână sau cu fluerul de arbitru. Toate aceste trepte le-a trecut în viața sa și despre ele ne-a împărtășit colegul său, Nicolae Tacu cu spiritul umoristic specific. Acesta a confirmat, că valulurile vremurilor nu au luat cu ele momentele de viață, de carieră profesională, care l-au crescut mare pe domnul profesor. Mare ca om. Mare ca profesor, ca iubitor de sport , ca exelență în sport și ca glorie sportivă fiind purtător al flacărei olimpice a Olimpiadei- 80 ducând-o cu mândrie alături de 20 renumiți sportivi ai Moldovei, desemnați pentru această misiune legendară. Ludmila Șișcanu, directoarea liceului „Olimp”a dat strălucire acestei perioade de aur a omagiatului, înmânându-i un titlu onorific ,, Profesor de Excelență”, în aplauzele și bucuria de suflet a colegilor de liceu, a discipolilor și familiei sale prezente.
Pentru sport profesorul Urecheanu a pus piciorul în prag de mic. Fiind al doisprezecelea copil în familie, și mezinul, tata și mama au dorit ca el să devină în viață medic. Cu ușa orizontului vieții deja deschisă pentru sine, el s-a opus tacit, tăcut, cu multă îndârgire. A ales sportul or sportul l-a ales pe el, dar s-a trezit cu această dragoste în toată ființa sa și nu a avut ce face, decât să nu asculte de părinți și să înainteze actele nu la facultatea de medicină, dar la facultatea de sport a Univesității de Stat din Chișinău.
Și-a început cariera profesională cu un debut profesoral reușit ca profesor de educația fizică și sport în școala din Cotiujenii Mici, acum Gimnaziul „ Dumitru Matcovschi”. Actualul profesor pentru cultura fizică și sport în acest gimnaziu, Viorel Covalciuc susține:” Sunt mândru să activez în instituția unde dragostea pentru sport a încetățenit-o Nicolae Urecheanu. Mă bucur pentru el și realizările de viață.Îmi este model”. Sentimente de apreciere și admirație au exprimat discipolii săi din domeniul sportului raionului, specialiști mai tineri, care urmându-i exemplul său, motivați de dăruirea profesorului Urecheanu îl urmează în sport și în viață, susțin prin performanțe și implicare mișcarea sportivă în raion. În acest sens specialistul principal al Servicului raional pentru Tineret și Sport Viorel Onceanu a exprimat recunoștințe personale. Totodată a avut onoarea să-i înmâneze Diplomă de gratitudine și excelență din partea Consiliului raional și al Președintelui raionului Grigore Corcodel. Directorul Școlii de Sport, Anatolie Bajereanu este onorat să administreze instituția sportivă, a cărui director a fost o perioadă îndelungată Nicolae Urecheanu.Echipele de baschetboliști pe care le antrenează profesorul iubitor de baschet, aduc multă faimă Liceului și mediului sportiv al raionului. Sunt campioane ale competiților raionale, republicane, iar trofeele care strălucesc în sufletul și pe masa antrenorului și a discipoliilor săi confirmă acest fapt. Mai mult, antrenorul de fotal și bun amic Chiril Șușu a adus argumente și mai forte. Tineri baschetboliști pregătiți și educați de Nicolae Urecheanu joacă în echipe din alte țări, inclusi , în Italia. Sunt jucători de faimă pentru aceste echipe la nivel internațional. A avut elevi care veneau la liceu numai datorită lecțiilor de baschetbol și erau gata să primească orice pedeapsă doar să fie lăsați să joace baschet. Ludmila Duca, colega sa de la ciclul primar al liceului, a considerat popasul aniversar un moment când este oportun să-i recunoașcă și să-i mulțumească cât de mult a însemnat profesorul și antrenorul Urecheanu pentru educația aleasă și drumul în viață a copiilor săi. La rândul lor actualii membri ai echipe de baschetbol din liceu au mulțumit pentru pasiunea lor pentru baschet și sport datorită pasiunii profesorului lor. Ei sunt recunoscători că ceea ce nu pot spune părinților, lui tata acasă, îi spun și îi recunosc profesorului lor iubit. Știm că nu sunt nici pedepsiți, nici dojeniți, dar ajutați să depășească situații și să crească frumos și educați mai departe.
Este exepțional de bun și de neânlocuit nu doar în colectivul unde activează.
Un frumos cuplu de familie, dar și pedagogic formează tot de 50 de ani cu Elena profesoară de vocație și ea. Un cuplu admirat, frumos, două persoane unite de-a pururi prin dragoste oameni inteligenți, cu mult drag unul față de altul, cu rodul dragostei lor, doi minunați feciori frumoși,inteligenți, de pregătire profesională, egală cu al tatălului lor. Acum,când au în casa vieții și a sufletelor lor au două flori de nurori și nepoți, sunt respectați de toți ca:tata Nicolae și mama Ileana. Așa le este dragă nepoților să le spună, un atașament cald,de încântare cât de minunați le sunt bunii lor. A recunoscut în plinul sărbătorii nepoțica Nicoleta, care la școală este eleva profesorului Urecheanu.Tot din mult respect,dragoste, îngăduința, inteligența au fost și sunt reperele de care se țin ambii: și când și-au crescut feciorii, și când își cresc nepoții. Feciorii au învățat a fi profesionioști în domeniu de la părinți. Modelul cuplului lor l-au preluat și pentru viața de familie. Ei au sorbit din armonia relațiilor de familie ale părinților, recunoaște feciorul Marin. Acum cuplul Urecheanu, cu nunta de aur sărbătorită, tot mână de mână, ca la întâiul pas de căsnice, culeg roade minunate ale vieții. Își regăsesc fericirea în ochii fericiți ai nepoților, și ai familiilor minunate a celor doi feciori. Își regăsec împăcarea în visele discipolilor de a-i urma și a multor familii tinere și părinți, care își doresc împărăția fericire fa de familie.