DISTRIBUIȚI

Vlad Filat, eliberat la 3 decembrie 2019, condiționat din detenție, a făcut mai multe dezvăluiri în cadrul primei sale conferințe, după 50 de luni petrecute în pușcărie. Acesta a declarat că nici Maia Sandu, nici Igor Dodon nu au vreun aport la eliberarea sa, iar la baza decizie instanței de judecată stă doar legea. Totodată, Filat presupune că la moment, bătălia s-ar da pentru titlul „cine îl va închide din nou”.
Vlad Filat a negat orice legătură dintre eliberarea sa și demiterea Guvernului în frunte cu Maia Sandu. „S-a insistat mult pe data de 12 noiembrie, 13 e mult mai semnificativă pentru RM. S-a sugerat că această decizie ar avea legătură cu demisia Guvernului Sandu, pe când nu a însemnat decât o dată care a reieșit din procedura legală. În această procedură pe care am început-o și finalizat-o ieri au avut să treacă 3 Guverne, nu e vorba de Sandu, Chicu și nici despre Filip. Am început în iunie 2019, când era premier Pavel Filip. Am solicitat remediul național, decizia prin care a fost redus termenul la 600 și ceva de zile a fost adoptată de instanța de judecată la sfârșitul lunii iulie, când premier era Sandu, iar ministru al Justiției, Olesea Stamate, care atunci a spus că e un remediu bun, necesar și că recomandă tuturor directorilor de penitenciare să facă uz de acest remediu ca RM să nu fie acuzată la CEDO. Ulterior, am demonstrat că modul în care sunt întreținut în Penitenciarul 13 este inuman și degradant. În rezultatul acestei cereri repetate, instanța de judecată a adoptat o nouă decizie, prin care mi-a fost redus termenul de pedeapsă cu 709 zile. Atunci la Guvern era în continuare Maia Sandu. În urma îndeplinirii condițiilor prevăzute de legea ce reglementează că orice deținut care a ispășit 2/3 din pedeapsă are dreptul la eliberare condiționată, personal am depus cerere către administrația Penitenciarului 13, pentru a-mi fi aplicat art. 91 al Codului Penal, care vizează eliberarea condiționată. În cadrul comisiei penitenciarului a fost examinată această cerere, iar prin vot unanim a fost acceptată, pe 8 noiembrie. Iar pe 12 acest demers a fost trimis în instanța de judecată. La 12 noiembrie, nu pentru că a căzut Guvernul, ci pentru că era ultima zi prevăzută de lege, demersul a fost trimis în instanță. Ulterior, acest dosar a fost repartizat, iar judecătorul de instrucție a stabilit data primei ședințe, nu înainte ca această informație să fie plasată pe portalul specializat al instanțelor de judecată. Judecătorul care a analizat acest demers e același care a semnat mandatul de arest în 2015. Pe 3 decembrie, premier este Ion Chicu, este o perioadă în care au fost mai mulți premieri, mai multe acțiuni procesuale și încercarea de a lega între ele tare sper că nu e cu rea voință, ci doar din lipsă de informare”, a punctat fostul premier.
„Deslușesc doar un singur raționament din tot ping-pongul, cine l-a eliberat pe Filat. Nici Maia Sandu, nici Igor Dodon și nici mulți alții, eliberarea mea are la bază legea. Acum au o altă sarcină – cine îl va închide din nou pe Filat. Eu am spus nu doar că nu doresc, ci că voi refuza orice demers politic pentru eliberarea mea. Eu 50 de luni nu am stat în pușcărie pentru ca cineva să îmi poată face un reproș că am făcut anumite tertipuri sau jocuri. Nu am fost laș, nu am fugit din țară, nu îmi recunosc nici acum vina, dar mi-am ispășit pedeapsa în liniște, fără a crea probleme nimănui”, a mai adăugat acesta.
Vlad Filat spune că anumite persoane, numele cărora nu a vrut să le divulge, l-ar sfătui insistent să părăsească țara, ceea ce nu are de gând să facă: „Nu am făcut-o din același motiv din care nu am făcut-o în 2015. Stau la dispoziția oricui, să răspund în față. Întrebarea este de ce mi se transmite acest mesaj atât de insistent”.
Fostul premier se așteaptă la faptul că ar putea fi închis din nou: „Încheierea nu e una definitivă, e cu drept de atac timp de 15 zile, începînd de azi. Dreptul de atac aparține părților din proces. M-ar mira enorm dacă instituția care a înaintat o cerere de eliberare condiționată, peste o perioadă de timp, după ședința Cosiliului Suprem de Securitate nu va veni cu un recurs”.
În instanța de judecată mai este un dosar pe rol, pe numele lui Vlad Filat, însă el pledează nevinovat. Acesta a venit la conferință însoțit de avocații săi.
Vlad Filat a fost eliberat condiționat din închisoare, după patru ani de detenție, circa 2/3 din termenul de pedeapsă stabilit.

Sursa: UNIMEDIA