Încălzirea încăperilor va fi mai costisitoare

Încălzirea încăperilor va fi mai costisitoare

108
DISTRIBUIȚI

Aceasta pentru că prețul la cărbune și lemne este mai mare decât anul trecut.
Pentru sezonul de încălzire, o familie trebuie să pregătească în jur de 8-10 mii de lei doar pentru cărbune, or, pentru un sezon este nevoie de 2-3 tone de cărbune. Multe persoane au ajuns în pragul iernii fără lemne și cărbune. Din păcate, una e să dorești și cu totul alta e să duci la îndeplinire, căci prețurile sunt destul de mari, exagerate.
Silvicultorii după ce au înfruntat o criză financiară din cauza lipsei pieței de desfacere a producției lemnoase, iată că, odată cu sosirea toamnei, situația s-a schimbat. Lemnele se vând ca pâinea caldă.

Pensionarii, păturile vulnerabile auzind despre costurile unei tone de cărbune, strâng nedumeriți din umeri… Actualmente așa tip de cărbune cum i se spune în popor „semicica” se vinde în prezent cu cel puțin 3600 de lei tona, „oreșca”-3900 lei, iar „antracitul” este cu mult mai scump. Pe timpuri, când acest combustibil era ieftin, mașini, tractoare, căruțe făceau cozi la depozitele și magazinele de cărbune, acum mai puține persoane întâlnim la aceste magazine.
„Este greu de spus cât cărbune se consumă în sezonul de iarnă la o casă. În linii generale, o familie are nevoie pentru încălzirea încăperii de 2-3 tone de cărbune pe sezon, dar totul depinde de cât de friguroasă este iarna, de tipul de casă și de încălzire,” ne-a spus Veronica SERBUȘCA, șefa Direcției Economie a Consiliului Raional.
Pe lângă cărbune, pentru încălzirea încăperilor, oamenii au nevoie și de lemne. Bussinesul cu lemne de foc înflorește. Vânzătorii profită din plin de faptul că lemnele sunt acum la mare căutare și, din cauza asta ei dictează prețurile. Comercianții afirmă că până la sfârșitul anului mai urmează alte scumpiri. Cererea este mare, dar și oferta este diversificată, a declarat Veronica SERBUȘCA pentru „EN”. „Prețul pentru un metru ster de lemne variază. Noi rugăm primarii să îndemne oamenii să cumpere masa lemnoasă direct de la întreprinderile silvice, pentru a evita adausurile la preț pe care le pun comercianții de lemne.” …

continuarea o puteți găsi în ziarul numărul 39 din această săptămână