Între adevăr și manipulare

Între adevăr și manipulare

55
DISTRIBUIȚI

Una din principalele necesități ale omenirii astăzi, este nevoia de se informa, de a fi la curent cu tot ce se întâmplă în jur, dar și faptul de a fi satisfăcuți de acumularea de informații transmisă la televizor, în presa scrisă sau cea on-line.Toate aceste lucruri reprezintă mass-media – un fenomen cu care ne-am obişnuit într-atât, încât pare firesc precum aerul. În ultima perioada procentul moldovenilor care declară că se informează în primul rând de pe net a crescut simțitor, comparativ cu anii precedenți, totodată devenind mai mare riscul dezinformării, a informaţiilor uşor digerabile.

Așa se întâmplă că din cauza că ponderea televiziunii, a presei scade şi a Internetului creşte, se creează diferite site-uri fantomă, preluând şi adaptând informații, care pot avea un conținut fals. Astfel, consumatorii trebuie să fie de două ori mai vigilenți atunci când citesc informațiile de pe asemenea saituri, să știe a le verifica veridicitatea. Cu regret, în fiecare zi, este nevoia de a dezminți tot mai multe falsuri, iar cei care le creează, urmăresc nu doar să transmită panică, neîncredere sau să discrediteze, ci și să lovească în presa cu adevărat independentă și credibilă. Reporterul ziarului a încercat să afle și opinia publicului vis- vis de încrederea care o au în presa scrisă sau on-line, în ceea ce aud la radiou sau privesc la televizor, care sunt factorii care erodează încredere, cum își dau seama dacă o informație ajunsă la ei este veridică sau tendențioasă?
Eugen PIETRARU, c. Pepeni: „Ceea ce mă nemulțumește cel mai mult, se observă la oamenii de la țară, este faptul că sunt sunt foarte naivi și puțin informați în aspectul selectării informației oferite de mass-media. Așa se întâmplă că au unul sau două posturi TV preferate, ziare puțin cine abonează, acesta fiind și motivul că nu înțeleg diferența între informația difuzată. Consecințele ca atare sunt și urmează a fi grave. Tot mai mulți cad în capcana dezinformării, nemaivorbind de tinerii noștri care după părerea mea, la acest capitol își aleg o cale nu atât de corectă. E bine ca oamenii să știe a evita informațiile manipulatoare, de interes, mai ales în perioada electorală, care se apropie. Ar fi bine de adus la cunoștința oamenilor cum să selecteze toată informația pe care o primesc din mass-media.” …

continuarea o puteți găsi în ziarul numărul 39 al acestei săptămâni