DISTRIBUIȚI

În mediul rural continuă implementarea proiectului „Asigurarea independenţei economice a femeilor din satele raionului prin dezvoltarea afacerilor”. Sunt activităţi organizate de AO „Consens” cu susținerea financiară a Ambasadei Republicii Lituania în R. Moldova, prin programul „Dezvoltare, Cooperare și Promovare a Democrației”. Beneficiază de consultanţă şi de iniţieri în activităţi de dezvoltare a unor proiecte de viitor femeile din diferite localităţi. Prin intermediul proiectului dat ele fac vizite de lucru la diferiți antreprenori care au pus în practică afaceri reuşite în mediul rural şi care le împărtăşesc experienţa.

 

Pe parcursul zilelor trecute femeile din mediul rural au efectuat 6 vizite de studiu. Potrivit mărturiilor expuse de participante ele au preluat multe idei inovatoare şi încrederea că femeile pot reuşi în dezvoltarea unor afaceri. În comuna Dobrogea Veche, la antreprenorul Iurie MARINESCU ele au rămas încântante de creşterea pomuşoarelor: zmeură, agriş, coacăză, fără utilizarea îngrășemintelor chimice. Antreprenorul a împărtăşit experienţa cum şi-a transformat aceste activităţi şi îndeletniciri într-o afacere profitabilă. De la alt antreprenoror de aici, Petru  BEREZOV, s-au inspirat de creşterea pomilor decorativi şi au preluat experienţa cum pot dezvolta fiecare în teritoriul său servicii de amenajare a teritoriului folosind aceşti arbuşti. Potrivit Lilianei GHEORGHIŢĂ, această experienţă a fost preluată şi este dezvoltată în comuna Sângereii Noi. Lilia COȘMARI, antreprenoare din localitate, a împărtăşit această experienţă. Ea dezvoltă o afacere  prin creşterea florilor şi totodată oferă servicii de amenajare a curţilor. Amenajează utilizând iarbă, coşuri cu flori, pe care le creşte, cât și pomi decorativi.

În satul Coşcodeni femeile au efectuat două vizite de lucru. Eugenia UNGUREANU împreună cu soţul său, antreprenorul Nicolae UNGUREANU au împărtăşit experienţa lor în afacerea de colectare şi uscare a măcieşului. Ei mai dezvoltă împreună cu feciorii afacerea cu creşterea plantaţiilor de prune, uscarea fructelor crescute şi realizarea lor. Potrivit Ludmilei PROCIUC Nicolae UNGUREANU s-a dovedit a fi foarte deschis. A încurajat femeile să nu le fie frică şi  să iniţieze afaceri, a împărtăşit cât de mare este rolul femeii în afacerea sa. El a început de la suprafeţe mici pe care a plantat copaci de prune, până a ajuns să dezvolte afacerea. Beneficiul îl vede şi în faptul că pe lângă asigurarea familiei sale şi a viitorului copiilor, contribuie la îmbunătăţirea situaţiei în familiile consătenilor. A creat pentru ei locuri de muncă, fie şi sezonier în unele cazuri, la  colectarea măcieşului. Le achită angajaţilor plăţile cu regularitate şi oamenii sunt mulţumiţi.

Zinaida GÂRBU din aceeaşi localitate coace pâine fără a folosi drojdia care nu este atât de benefică sănătăţii omului. Pâinea este consumată nu doar de propria familie. Coace pentru mecanizatori și nu numai.

Activitatea proiectului a fost onorată de vizita unei delegații de ziariști din Republica Lituania, invitați prin intermediul Ambasadei R. Lituania în Republica Moldova.

Continuarea o găsiți în nr. 51 al ziarului