DISTRIBUIȚI

În perioada 12-18 noiembrie curent, în raion au fost organizate mai multe activităţi de profilaxie a unei maladii  foarte devastatoare, diabetul zaharat. În fiecare an la data de 14 noiembrie Organizaţia Mondială a Sănătăţii sensibilizează populaţia privind gravitatea acestei maladii.

 

Ludmila GALAGAN, endocrinologul Spitalului raional, responsabilă de educaţia pentru sănătate la Centrul de Sănătate Sângerei, în parteneriat cu Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor„Viitorul” au organizat mese rotunde în liceele din raion, unde alimentaţia sănătoasă a fost reper în lupta cu această boală cronică. Specialistul le-a vorbit participanţilor că diabetul zaharat poate fi preîntâmpinat doar printr-un mod sănătos de viaţă care include o alimentaţie echilibrată. Potrivit endocrinologului raionului sunt 35 de mii de pacienţi care suferă de diabet zaharat. Această cifră se completează şi prin numărul a 182 de pacienţi luaţi la evidenţă în raionul Sângerei în anul 2013, cu 1882 pacienţi în anul 2014 şi plus 1903 pacienţi – în 9 luni ale anului în curs. Participanţii la mesele rotunde au fost atenţionaţi că această cifră ar putea fi mai mare, luând în consideraţie numărul pacienţilor care se află în grupa de risc pentru diabetul zaharat.

În raion au fost organizate activităţi de informare a Autorităţilor Publice Locale privind indicatorii morbidităţii prin diabet şi măsurile care urmează a fi întreprinse pentru redresarea situaţiei. Una dintre ele s-a desfăşurat la Consiliul raional. Au fost organizate seminare de instruire cu cadrele medicale despre depistarea precoce a diabetului zaharat şi educarea populaţiei pentru abordarea unui stil de viaţă sănătos cu includerea fructelor, legumelor, lactatelor şi limitarea produselor de patiserie, grăsimilor, limitarea sării de bucătărie. Fiecărui participant i s-a recomandat abordarea piramidei alimentaţiei sănătoase.

Continuarea o găsiți în nr. 51 al ziarului