DISTRIBUIȚI

Recent gimnaziului din sa-tul Dumbrăvița i s-a conferit numele iubitului poet și scriitor, Valeriu MATEI, directorul Institutului Cultural Romăn din Chișinău. La dezvelirea plăcuței cu numele ales pentru viață și eternitate a participat însăși poetul venerat, intelectual al lirei.

Poetul și marele om de cultură, academicianul Valeriu MATEI a fost întâmpinat cu un spectacol dedicat creației sale ,de toată admirația, „litanii pentru duhul libertătii”, regizat cu inspirație și montat în scenă de profesoara de limba și literatura română, Svetlana TATARU. Directoarea unității școlare Tamara VLAS a adus la cunoștință tuturor celor prezenți împlinirea acestui fapt și vis mult dorit de colectivul de profesori și elevi, susținuți de Direcției Educație Sângerei. Potrivit directoarei „conferirea gimnaziului a numelui lui Valeriu MATEI, intelectualul lirei, a fost luată în baza deciziei Consiliului local Dumbrăvița, ca răspuns la solicitările parvenite din partea Colectivului profesoral și a administrației instituției școlare, a Consiliului elevilor și Asociației Părinților. Suntem nespuși de bucuroși de împlinirea acestei dorințe. Mulțumim poetului că a acceptat să fie pentru instituția noastră ghidul și părintele spiritual”.
Dezvelirea plăcuței a fost aplaudată de profesorii și elevii instituției, dar și de invitații la eveniment, organizatorii instituțiilor de învățământ din raion.
Obișnut să dăruiască, nu să i se dăruie, poetul Valeriu MATEI a mulțumit pentru conferirea numelui său. Cu profundă sa modestie a calificat gestul drept expresia recunoștinței pentru un poet al cărei creație este descoperită și iubită de cititori. S-a ambiționat ca de acum încolo copii care învață în instituția din Dumbrăvița să aibă la îndemâna setei lor de cunoștințe și a interesului de descoperire a noi lumi cât mai multă carte valoroasă.img_4122Potrivit lui Ion ROȘCA, seful Centrului metodic raional, conferirea numelui marilor poeți sau scriitori unităților școlare este un proiect susținut în cadrul Direcției raionale Educație.