DISTRIBUIȚI
În poză: imagine din momentul discutării problemei

În sezonul estival 2018, în taberele de odihnă din teritoriul raionului se vor odihni 401 din numărul total de 8462 de copii din clasele I-IX , care trebuie să fie cuprinşi cu odihna de vară. Conform estimărilor făcute doar 5 copii dintr-o sută vor beneficia de odihna de vară în taberele din teritoriul raionului.

În sezonul estival curent, trei tabere de odihnă sunt preconizate spre activitatea dată. Două tabere private „Conceb” şi „Pietenia” din satul Rădoaia şi o tabără de confesiune religioasă „Emanuel”, – Sângerei. După procedura de licitaţie din 10 mai, curent, copiii se vor odihni în aceste două tabere, turele vor dura câte 10 zile.
Potrivit Valentinei MÎNDRILĂ, specialista Direcţiei raionale Educaţie, responsabilă pentru organizarea odihnei de vară a copiilor şi monitorizarea sezonului estival: „Din bugetul Consiliului raional au fost preconizaţi 632 mii lei pentru actualul sezon de odihnă. Conform proiectului Hotărârii de Guvern, costul unei foi de odihnă per-elev zi va fi de 175,63, iar constul unei foi per-elev pentru 10 zile se va estima la 1756 lei, cu 100 lei mai scumpă o foaie de odihnă faţă de cea din anul trecut. Contribuţia părinţilor se cere a fi de 266 lei. Aceste costuri estimative ale unei foi conţin cheltuieli pentru alimentaţia copiilor şi adolescenţilor, calculate conform preţurilor medii de consum la produsele alimentare, comercializate cu amănuntul, cheltuieli pentru medicamente, activităţi culturale, de gospodărie, prezentate de patronii taberelor la comisia de licitaţie.”
Reieşind din suma de 632 mii lei alocată de Consiliul raional, 360 de copii se vor odihni din aceste surse financiare, iar 41 de copii din contribuţia părinţilor, cele 15 %. La tabăra „Emanuel”, costul unei foi este 80 de lei pentru 7 zile de odihnă, dar aici practic se odihnesc doar copiii de la această credinţă.
Problema în cauză a fost recent discutată la ședința Comisiei raionale pentru Situaţii Excepţionale. Preşedintele raionului Vasili MARANDIUC în calitatea sa de preşedinte al Comisiei nominalizate susţine că „este inadmisibil doar un număr atât de mic de copii să fie cuprinşi cu odihna de vară.
Măcar un copil din 10 să se odihnească. El a insistat către Octavian BANARU, şeful Direcţiei Finanţe Publice să identifice noi surse financiare, până la un milion, împreună cu suma preconizată deja pentru odihna de vară a copiilor.
„Taberele sunt private, la concursul de licitaţie au fost puţini ofertanţi şi respectiv patronii taberelor au ţinut la preţurile lor”, a intervenit în încercarea de a soluţiona problema Octavian BANARU…

continuarea o puteți citi în ziarul numărul 22 din această săptămână