DISTRIBUIȚI
În poză: Mihai CURCIUC

E perioada când atât absolvenții instituțiilor gimnaziale și liceale, cât și lucrătorii din educație sunt în febra examenelor care se apropie. Primii trăiesc emoții dat fiind faptul că acest examen va lasa urme decisive în viața și activitatea de mai departe, iar ceilalți vor să creeze condițiile necesare pentru ca examenele de absolvire a treptei gimnaziale, dar și cel de Bac să se desfășoare la cel mai înalt nivel. Despre situația din raionul nostru referitor la sesiunea de Bac care se apropie cu pași grăbiți, am discutat cu Mihai CURCIUC, șef- adjunct al Direcției Educație Sângerei.

-D-le CURCIUC, cum decurg pregătirile pentru examenele de absolvire în instituțiile de învățământ din raion?
„Suntem pe ultima sută de metri, au mai rămas zile numărate până se dau start examenelor. Pregătirile către ele decurg încă de la începutul anului curent de învățământ. Ministerul Educației , Culturii și Cercetării în colaborare cu Direcțiile raionale de Educație au întreprins un șir de acțiuni care să-i ajute pe absolvenți în susținerea cu brio a sesiunii de examinare. Cu elevii s-au organizat în fiecare instituție de învățământ pretestarile la disciplinile pentru examen, adunări la care au participat elevi și profesori, părinți, psihologi în vederea informării despre Regulamentul de absolvire, dar și a ameliorării stării de stres în care se află unii absolvenți. Sunt deja pregătite sălile de clase în centrele de examinare, precum și transportul pentru deplasarea candidaților la Centrele de Bac. Au fost date propuneri ca 16 cadre didactice să dețină funcția de evaluatori ai examenului de Bacalaureat. Instituțiile arondate pentru examinare sunt echipate conform cerințelor cu camere de supraveghere, iar în ziua examinării, pentru a reduce numărul încălcărilor (folosirea telefoanelor mobile sau ale altor gatget-uri) se va folosi detectorul de metale. Aș menționa desigur că la început candidații erau mai stresați din cauza prezenței camerelor video sau ale altor controale la care erau supuși înainte de examen. Pe an ce trece, sunt depistate tot mai puține încălcări, lucrurile au devenit o normalitate, elevii au înțeles lecția – la examene mergi pentru a fi testat intelectual și nu pentru a fi „torturat.”
– V-aș ruga să faceți o referire la candidații din raion care vor susține în acest an examenele de Bac, dar și la Centrele unde se vor susține probele?…

continuarea o puteți găsi în ziarul numărul 22 din această săptămână