Blocajul politic în Republica Moldova a fost depăşit

Blocajul politic în Republica Moldova a fost depăşit

111
DISTRIBUIȚI

După o săptămână de blocaj politic Partidul Democat a anunţat că pleacă de la putere, prin demisia Guvernului Filip. Curtea Constituţională şi-a reziliat şi a anulat hotărârile adoptate între 7-9 iunie, care punctau drept ilegale deciziile cu privire la constituirea noului Parlament,alegerea speakerului şi a unui prim –ministru. După reacţiile societăţii civile şi a comunităţii internaţionale aceştea s-au retras. Noul Parlament şi Guvern, constituite printr-o majoritate parlamentară dintre Partidul Socialiştilor şi Blocul ACUM au intrat în drepturile sale şi guvernează ţara.

  • Ce cred cetăţenii despre deblocarea crizei politice şi care este gradul de încredere că noii guvernări îi va reuşi procesul de dezoligarhizare şi asigurarea fucţionalităţii unui stat de drept?

    Nicolae BUCUR, membru al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova:
    „Suntem mulţumiţi de soluţionarea paşnică a crizei politice din Moldova. Pentru mulţi dintre noi, a fost previzibil să se unească aceste două forţe ca să scoată ţara din capitivitatea lui Plohotniuc. Democratizarea proceselor politice interne şi dezvoltarea socio-economică a ţării constituie principala provocare a noii Guvernări de la Chişinău. Suntem încrezuţi că vor reuşi împreună. Avem încredere în Parlament şi Guvernul nou format. S-a reuşit aducerea în componenţa Guvernului a unor oameni noi, bine pregătiţi, care vor scoate instituţiile statului de sub influenţa politică. Odată cu acest proces destul de greu de realizat, noi avem aşteptări pentru domeniul agrar. O persoană potrivită a fost selectată şi la acest minister. Suntem o ţară agrară, şi este nevoie să se facă investiţii în agricultură, şi pe acest segment să fie unitare eforturile. Prim-ministra Maia SANDU va atrage investiţii prin fonduri europene.Prin stabilirea şi dezvoltarea unor relaţii economice, de cooperare cu Federaţia Rusă, preşedintele Igor Dodon va lărgi spectrul pentru exportul producţiei autohtone pe piaţa rusească. Ne-am dorit acestă unitate şi o vom sprijini”.

    Igor Crihan, profesor de istorie la gimnaziul din Sângereii Noi:
    „Apreciez pozitiv, că situaţia tensionată politic a fost soluţionată astfel.Timp de trei luni a dominat printre cetăţeni teamă unor confruntări mai dure. Este aşa şi salutăm acest deznodământ, care a reuşit datorită marilor puteri, Uniunea Europeană,Federaţia Rusă şi SUA care s-au implicat, au ajutat aceste două formaţiuni parlamentare, Blocului ACUM şi Partidul Socialiştilor să preia puterea ca majoritate parlamentară. Fosta guvernare, Plohotniuc au fost „rugati să se retragă.” A răsuflat poporul uşurat, cu toate că multe situaţii imprevizibile ne pot aştepta în evoluţia lucrurilor de mai departe. Dar oricum, pentru situaţia creată şi enorm de tensionată, s-a găsit soluţia potrivită, în baza deciziei votului cetăţenilor în scrutinul din 24 februarie. Mai departe nu se putea de tolerat. Picătura paharului a fost ignorarea obraznică a victoriei lui Andrei Năstase în scrutinul electoral pentru funcţia de primar al capitalei.
    Erau inadmisibile şi enervante alte situaţii, când pentru cinci minute Preşedintele statului era suspendat, din funcţie, pentru ca Parlamentul să adopte o decizie favorabilă regimului Plohotniuc. Se conducea ţara prin corupere, şantajarea cetăţenilor, toate instituţiile statului fiind supuse intereselor oligarhice şi controlate politic, inclusiv Curtea Constituţională. Pe cine ne credeau pe noi, cetăţenii, tinerii când ni se oferea să acceptăm aceste lucruri. Ne-am dorit aceste lucruri, situaţii, atitudine faţă de popor, să fie curmate. Să credem noii guvernări, s-o ajutăm prin susţinere şi incredere. Să punem umărul. Mă refer şi la tineri. Când ţara este în impas, să n-o părăsim, făcându-ne valizele, să rămânem şi să ajutăm noului Guvern şi Parlament să reziste. Aşa cum am rămas mulţi dintre noi să muncim acasă. Cei plecaţi să nu aştepte, când în Moldova va fi bine, vor fi drepturile repectate şi mai slăbită va fi oligarhia. Să revină acasă, să pună umărul. Să ne implicăm, om cu om, inclusiv la schimbarea mentalităţii. Căci, dacă mai rămânem aspiraţi de nostalgia trecutului, şi nu avem determinare europeană, nu rămâne din Moldova decât un popor mioritic, manipulat, condus de o guvernare de lupi, cum am avut-o. Istoria este cea mai frumoasă poveste. In început promiţător al acestei poveşti este noua guvernare .”

    Valentin Mârzac, om de afaceri, satul Prepeliţa:
    „Momentul la care am ajuns în politica ţării noastre, este ceea ce am aşteptat. Am răsuflat mai liber , a fost nevoie de o asemenea dezlegare a lucrurilor. Credem că este bine şi o să fie mult mai bine”.

    Olga Naclada, pensionară:
    „Când a fost anunţat că Partidul Democrat, Guvernul Filip, pleacă, se retrag de la putere, am plâns de bucurie. Mă temeam să nu se declanşeze un război civil, cum se ţineau ei de fotolii, să mai rămână să conducă ţara, peste ceilalţi care au format majoritatea. Am dorit tot acest conflict, să se rezolve cu pace pentru biata noastră Moldova. Iar când s-a anunţat că Plohotniuc a plecat din ţară, toţi cei din jurul meu s-au bucurat ca şi atunci în primăvara anului 1953 când s-a anunţat că a murit Stalin, odiosul personaj care a organizat deportările şi ne-a sugrumat poporul. Nu ştim dacă vom trăi şi vom ajunge să vedem cum va fi tras la răspundere Plohotnic ,dar avem încrederea că va fi tras. Ne mai facem griji pentru alt lucru: să nu admită preşedintele Igor Dodon federalizarea R.Moldova, cum se mai strecoară informaţia printre noi. Nu dea Dumnezeu şi această, nu mai murim cu inima împăcată. Din tot sufletul îl rugăm să nu facă acest pas, să se lupte cum poate la toate nivelurile sale pentru păstrarea ţării, demoratice, independente, cu relaţii stabilite atât cu vestul , cât şi cu estul”.

  • Margarea Creţu, satul Dumbrăviţa:
  • Cetăţenii satului nostru s-au pregătit pentru Marsul Poporului,să se deplaseze la Chişinău, să se bucure de victorie asupra oligarhiei ţării. Am fost încrezuţi că Blocul ACUM va reuşi să fie la Guvernare, împortiva tuturor impedimentelor. Nu s-a retras în opoziţie. Spiritul civic al comunităţii noastre este drumul către Europa şi pe aceste poziţii am fost şi suntem. Dintotdeauna oamenii mici de statură, au avut virtute mare, şi în momentele cruciale pentru popor, neam şi ţară s-au afirmat şi au asigurat victorie. Istoria ne oferă nenumărate exemple. Mică la statură, mare la virtute, credem în Maia Sandu şi comunitatea dumbrăviţeană o va sprijini în continuare, activitatea Guvernului şi pachetul de legi promovate de Blocul ACUM şi asumate. Avem copii care locuiesc în Germania, Elveţia, în alte ţări europene muncesc, unde grija pentru drepturile cetăţeanului şi viaţa decentă sunt supreme. Vrem şi noi măcar pentru copii şi nepoţii noştri să obţinem acest lucru. De aceea ne bucurăm pentru pasul făcut, prin constituirea majorităţii parlamentare, cu ACUM şi PSRM,”.
    Am discutat cu încă un grup numeros de cetăţeni, membri PDM, care uşor stresaţi de retragerea Guvernului Filip şi plecarea lui Plohotniuc, ne-au spus că ei mai bine să tacă, decăt să comenteze, până vor înţelege bine ce se întâmplă. Dar ne-au spus cu certitudine, că fiind în acest partid mare, unit, în teritoriu, dar şi la nivel de ţară, au reuşit lucruri pe care cetăţeanul R. Moldova le simte. Mai mult, au dat dovadă de spirit civic, că pot fi uniţi şi puternici la construcţia lucrurilor mari. De aceea partea de cetăţeni, care se bucură de retragerea Partidului Democrat, ar fi bine să nu se grăbească. Moldova ar putea plăti cu îndependenţa pentru alianţa: Cozac-PSRM-ACUM, şi că Rusia a pus mâna pe Moldova. Aceasta este concluzia mai mutor reprezentaţi ai PDM.