DISTRIBUIȚI

La Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale, a avut loc duminică, 9 iunie curent o adunare de protest la care au participat câteva mii de persoane, adunare care a lăsat mai multe întrebări și nedumeriri în societate. Or, mitingul de protest a fost organizat de către Partidul Șor și de puțin cunoscuta mișcare „O viață nouă”, adunarea vine la doar câteva zile după acceptarea de către Comisia Europeană a statutului de țară candidată la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova. Zic nedumeriri or, camerele de luat vederi au surpris confuzia celor mai mulți oameni prezenți în Piață. Or, între ei erau oameni din satele noastre dintre cei care gospodarii îi iau cu ziua la prășit. Dintre toate răspunsurile la întrebarea insistentă a reporterilor „de ce sunteți aici?” răspundeau puțin bizarre. Cel mai plin de „tâlc” rîspuns mi s-a părut cel al unui bărbat între două vârste, care a spus că a venit pentru că Șor nu-și uită oamenii, el însuși fiind felicitat în fiecare an de ziua sa de naștere. De pe scena improvizată, păzită de o mică armată de bărbați atletici, îmbrăcați în tricouri negre, Marina Tauber, colega de clasă a fugarului Ilan Șor, unul dintre principalii suspecți în dosarul „miliardului furat”, explica însă ceva mai direct sensul acțiunii. Totuși, ceva se întâmplă în tabăra fugarilor. Ion Sturza, fostul premier de acum 20 ani a fost mai explicit: ”Platon – cu „concertul”, Plaha – cu boevicii, Natașa – cu manifestul. S-a întâmplat sub înaltul patronaj al procuraturilor, deveniti între timp agenți politici independenti, care nu văd sacii de bani alocați pentru „eveniment”. Concluzie: se întâmplă ceva important în soarta fugarilor, dacă tatăl a aruncat-o pe ambrazură și pe mama”. Adică n-a venit lume sleită de foame și lipsuri cărora pe de asupra li se pregătea un concert cu Kirkorov, unul din cei mai plătiți interpreți ruși!
Ba mai mult decât atât – la descinderea din fața Inspectoratului General de Poliție de după încheierea adunării, aceeași Tauber cerea instituțiilor de forță să „treacă de partea poporului”. Nu este nevoie de analize foarte sofisticate pentru a pune tot acest efort logistic și financiar remarcabil al comuniștilor și socialiștilor, al Partidului Șor și al unor mișcări pentru „o viață nouă” pe seama disperării unui Dodon, Șor, Voronin, Tauber sau a altor fugari de a scăpa de mâna lungă a justiției. La aceasta se adaugă fără îndoială și speranța Federației Ruse într-o răsturnare în favoarea sa a situației din Republica Moldova, chiar acum când fosta republică sovietică are toate șansele să intre sub umbrela economică și de securitate occidentală.
În virtutea unor probleme apărute nu văd stare de catastrofă în RM. Or, scumpiri au fost nu numai în R. Moldova dar și în lume. Dar nici într-o altă țară hoții fugari nu trimit ortacii să organizeze proteste cu concerte! Iată de ce, autoritățile de la Chișinău sunt obligate să explice mai bine cetățenilor moldoveni cauzele adevărate ale inflației actuale, să identifice și să implementeze măsuri pentru atenuarea efectelor acesteia.
Nu mai puțin importantă este însă și fermitatea în blocarea oricărui circuit al banilor din surse dubioase din afară, cu ajutorul cărora personaje certate cu legea încearcă să-și salveze propria piele și, mai grav chiar, să pună în pericol viitorul democratic și european al Moldovei. Or, cetățeanul stă în fața problemelor și așteaptă, dacă nu soluții imediate, măcar un gest de solidaritate și empatie. Dacă nu vine de la Guvern, îl va căuta în altă parte, situație de care se vor folosi tot felul de „fugari” și pretinși opozanți care la o adică nici opozanți nu pot fi numiți or, ăștea sunt porniți nu să creieze dar să distrugă.