Ziua  memoriei  – îndemn la pace

Ziua  memoriei  – îndemn la pace

13
DISTRIBUIȚI

Ziua  memoriei  – îndemn la pace

În Republica Moldova, la 2 martie este marcată Ziua de comemorare a celor căzuți în conflictul armat din 1992 pentru apărarea integrității și Independenței Republicii Moldova și victimelor acestui conflict. Aproximativ 30 mii de persoane, militari, polițiști, voluntari au luat parte  la conflictul armat, circa 300 de persoane și-au pierdut viața în timpul luptelor, peste 1200 de persoane au fost rănite, iar zeci de persoane sunt date dispărute până astăzi.

Anul acesta s-au împlinit 31 de ani din ziua, când a fost declanșat conflictul de pe Nistru, aniversare care este consemnată drept Ziua Memoriei, a Recunoștinței – zi de comemorare a eroilor căzuți pentru apărarea independenței și a integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Tradițional, combatanții acestui război sângeros din raionul Sângerei se adună  în fața Complexului „Pietate”. În dimineața zilei de 2 martie curent, alături de veterani, la evenimentul de comemorare a fost prezentă conducerea raionului și orașului Sângerei, șeful-adjunct al  Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat polițiști, militari, primari, consilieri raionali și municipali, reprezentanți ai administrației publice  locale, reprezentanți ai serviciilor  descentralizate, desconcentrate, invitați care s-au adunat la  Piatra Comemorativă înălțată în memoria celor căzuți în războiul pentru independența țării din fața Inspectoratului de Poliție Sângerei, au depus flori și s-au deplasat în marș către Complexul „Pietate”, unde au participat la un miting de comemorare, de regulă, organizat de autoritățile publice raionale, fiind apreciați pentru sacrificiul personal adus la apărarea Patriei, concetățenilor, a ordinii de drept, demnității naționale.

Acțiunile comemorative au început cu serviciul divin, oficiat de Maxim Guzun, Blagocinul raionului.

Mitingul de comemorare a fost deschis prin păstrarea unui minut de reculegere în memoria celor care nu s-au mai întors de pe câmpul de luptă.

În mesajul său, Octavian Banaru, vice președinte al Organizației Teritoriale Sângerei a Uniunii Veteranilor pentru Integritate și Independența Patriei a menționat că: „Independenta și integritatea teritorială a noii Moldove erau în pericol, deoarece armata națională încă n-a atins pe deplin vârsta majoratului pentru a opune o rezistență adecvată așa zisei triplei alianțe, formate din trupele separatiste și mercenarii veniți din alte “noi state independente” mai apropiate sau mai îndepărtate, ce mai ieri făceau parte din familia mare a Uniunii Sovietice, dar au venit în Moldova nu în ospeție, ci să lupte împotriva poporului nostru, nu știu pentru ce – poate pentru vreo idee sau poate pentru câștig?! Cert este faptul, că în acele zile de grea cumpănă, trupele cu destinație specială a Ministerului de interne, rezerviștii și voluntarii fără a ezita au pus mina pe arme și s-au ridicat în apărarea neamului, credinței, independenței și integrității teritoriale. Ei au fost, sunt și vor fi cei, care au achitat plata supremă pentru viitorul prosper al țării, pentru cerul senin și zâmbetul copiilor, cei, care cu adevărat îi poți numi urmași bravi a lui Stefan cel Mare și Sfânt, cei, care nu au cedat greutăților, dar au dat ripostă adecvată inamicului.

 Ne închinăm în fața a peste 300 de martiri ce au plecat onorabil în eternitate, printre care și pământenii noștri – Vitalie Rău din orașul .Sângerei, Valentin Mereniuc şi Veniamin Musteaţă din satul Bilicenii Vechi, Iurie Boghiu din Flămînzeni, Vitalie Ciobanu din Alexăndreni, Eugen Nacu din Drăgăneşti, Vasile Cernei din Pepeni, numele cărora sunt încrustate pe lespezile de piatră a acestui memorial numit “Pieta”, denumirea căruia provine de la cuvântul pietate, adică evlavie, smerenie, cucernicie.

Autorităților statale le doresc să nu uite de sacrificiul adus pentru Patrie de actualii veterani în îndepărtatul an 1992, să le asigure o viață decentă și să nu uite maxima care cică se trage de la Napoleon Bonaparte, în care se spune că: „poporul  care nu dorește să hrănească armata proprie, o va hrăni pe cea străină”.

  Actualmente veteranii beneficiază de anumite înlesniri, însă  la acest capitol mai sunt rezerve. S-au scurs de acum 31 de ani, s-au schimbat condițiile și circumstanțele vieții, de aceia sperăm că, doleanțele veteranilor să fie auzite, facilitățile existente să fie ajustate, iar autoritățile să reacționeze adecvat și prompt pentru soluționarea problemelor existente.”

Cu regret, semnificația acestui tragic eveniment din istoria contemporană a statului nostru – Republica Moldova, se limitează la câteva simple manifestări de o singură zi pe an, în timp ce veteranii, dar și întreaga societate au și alte așteptări- reîntregirea țării. Totodată, este absolut necesar de a stabili  prin lege statutul juridic al participanților la acest război, de a asigura protecția juridică și socială a combatanților și familiilor eroilor căzuți la datorie.

Nicolae Malanciuc, combatant al războiului din Transnistria, a menționat că pentru toți cei care au participat în războiul de pe Nistru, ziua de 2 martie e o zi neagră, iar experiența pe care au trăit-o, apărând cu arma  în mâini integritatea statului nostru, e una amară, repetarea căreia nu și-o dorește absolut nimeni. „Cauza pentru care am luptat în  războiul de pe Nistru a fost apărarea orânduirii constituționale, a independenței și integrității statului nostru, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor pe întreg teritoriul țării. Pe parcursul anilor au avut loc negocieri în diferite formate, dar conflictul transnistrean nu a fost soluționat. Pe teritoriul regiunii transnistrene continuă să staționeze trupele armatei a 14-a a Federației Ruse, iar în depozitul militar de la Cobasna se păstrează mii tone de muniții, zonă controlată de facto de Rusia și unde autoritățile statului nu au acces. Azi, Kremlinul continuă să ducă o politică agresivă față de Republica Moldova, care este supusă de presiuni politice, economice. Dar, Chișinăul  optează în continuare pentru reglementarea pașnică a conflictului.”

Mesaje de încurajare combatanților prezenți, dar și de un sincer regret și compasiune familiilor îndurerate ale căror fii, frați, soți nu s-au mai întors de pe câmpul de luptă, menționând totodată că este de datoria fiecăruia dintre noi să cinstească memoria celor trecuți în neființă și să-i susținem pe cei întorși acasă, au rostit: Ivan Orlovschi, vice președinte al raionului, Cristian Cainarian, șef-adjunct al Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat, Mihai Banaru, șef-interimar al Inspectoratului de Poliție Sângerei, Eugeniu Gorodenco, șeful Secției Administrativ Militare Sângerei, Arcadie Covaliov, primarul de Sângerei și alții. Dumnealor au transmis înalte aprecieri veteranilor pentru eroismul, sacrificiul, bărbăția și jertfirea de sine pe care de care au dat dovadă în acele momente cruciale din 1992, dorindu-le sănătate, liniște sufletească și pace.

La sfârșitul alocuțiunilor rostite, mulțimea a depus flori la Complexul „ Pietate”.

De asemenea, cu suportul financiar al Consiliului  raional, a fost organizată o masă de pomenire pentru veteranii războiului.