Inaugurarea sistemului de iluminat public stradal modern în comuna Sângereii Noi

Inaugurarea sistemului de iluminat public stradal modern în comuna Sângereii Noi

12
DISTRIBUIȚI


Recent, a avut loc inaugurarea sistemului de iluminat public stradal modern, implementat de primăria comunei Sângereii Noi în cadrul Programului Comunitatea Mea, cu suportul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). La eveniment au participat  Galina Guțu, primara comunei Sângereii Noi, Scott Hocklander, Șeful Misiunii USAID în Moldova,      reprezentanți ai Programului Comunitatea Mea, și cetățeni din localitate.

În cadrul prezentării rezultatelor proiectului pe una dintre străzile comunei, domnul Scott Hocklander a avut oportunitatea să comunice cu cetățenii, beneficiari direcți ai lucrărilor realizate, care au reconfirmat importanța proiectului implementat pentru oamenii de rând și comunitate, în întregime.

Extinderea și modernizarea sistemului de iluminat public stradal au fost selectate drept o prioritate a comunității de însuși locuitorii săi, întrucât, anterior, majoritatea populației locale nu avea iluminat stradal, în special pe străzile periferice. Prin implementarea acestui proiect, primăria comunei Sângereii Noi a reușit să extindă sistemul de iluminat public pe mai multe străzi din localitate cu un total de 13 km.

Drept rezultat, proiectul oferă acces la serviciile de iluminat public pentru mai mult de 5000 de persoane – locuitori ai străzilor cu sistem de iluminat modern instalat, copii și tineri care frecventează programele școlare și extrașcolare, persoane în etate și cu dizabilități, angajați ai școlii și grădiniței, etc.

În urma implementării cu succes a proiectului dat au fost create condiții sigure de deplasare, odihnă și agrement pe timp de noapte pentru populația comunei Sângereii Noi. Beneficiile realizării acestui proiect vor fi resimțite atât în lunile de iarnă, cât și pe toată durata anului, susțin reprezentanții primăriei comunei Sângereii Noi.

Proiectul a ținut cont și de aspectul eficienței energetice, fiind instalate 370 de corpuri de iluminat LED, eficiente din punct de vedere energetic, cu echipamente auxiliare și panouri de evidență și distribuție a energiei electrice, ceea ce va contribui la reducerea costurilor pentru energia electrică suportate de primărie.

Proiectul a fost implementat de primăria comunei Sângereii Noi, datorită asistenței tehnice și cofinanțării acordate de USAID Moldova prin intermediul Programului Comunitatea Mea. Valoarea totală a proiectului este de 87.339 USD, dintre care contribuția USAID reprezintă 44.579 de dolari SUA, iar contribuția locală – 42.760 de dolari SUA.

Pe lângă proiectul de infrastructură, prin intermediul Programului Comunitatea Mea, primăria comunei Sângereii Noi a mai beneficiat de un pachet complex de asistență tehnică pentru a face activitatea primăriei mai eficientă, transparentă și responsabilă față de cetățeni.