DISTRIBUIȚI
Poză-simbol

Evenimentul cel mai important al lunii martie curent al întregii suflări românești este sincronizat cu centenarul Unirii Basarabiei cu România. Inimile românilor de pretutindeni se umplu de înalte trăiri cetățenești prilejuite de apropiata filă de calendar – 27 Martie, Ziua Marii Uniri.
…Spunea un filozof că adevărul este fiul Timpului. Ar mai fi de adăugat în contextul acestor notițe că Adevărul este și Dumnezeul omului liber. Iar ziua de 27 martie 2018 când vom comemora centenarul Marii Uniri ne apropie și mai mult de visul de aur al tuturor românilor de pretutindeni- revenirea lor firească acasă – într-o Europă civilizată, democrată, liberă și prosperă.
Basarabia noastră n-a îngenuncheat niciodată. Ea și-a păstrat identitatea, obârșia românească, tradițiile și obiceiurile, demnitatea.
Acesta este adevărul și aceasta este realitatea istoriei noastre zbuciumate, acesta este traseul lung și greu pe care l-a parcurs în cei peste 200 de ani de la anexarea blestemată de către hapsânul țarist a acestei bucăți de pământ strămoșesc, rupt cu hapca din trupul Patriei istorice.
Iar redeșteptarea s-a produs în magnificul an 1918, în acel 27 martie când Basarabia înrobită s-a ridicat în picioare, integrându-se în spațiul din care a fost ruptă.
Nu știu alții cum primesc aceste sugestive sincerități politice de la noi dar cum să nu ne pătrundă până dincolo de durere cuvintele înțelepte pe noi, românii, inclusiv cei basarabeni, aici în centrul geografic al Europei. Noi, cei care tot admirăm gestul nemților care când a fost momentul în câteva ore au distrus zidul pentru a-l transforma în suvenire de la o imensă și durută Lecție de istorie (sau Lecție a Istoriei), foarte bine simțită, învățată de ei… Cum să nu ne zguduie calitatea popoarelor de a învăța, de a prospera și din… valorificarea neșanselor?! Cunoaștem și noi, românii, suficiente adevăruri care, respectate, ar completa festivul și foarte importantul „De la Râm ne tragem”. Și respectarea lor ar duce la corectarea greșelilor istoriei, cum au făcut-o nemții!…

continuarea o puteți citi în ziarul numărul 12 din săptămâna aceasta