În premieră în Liceul Olimp din oraşul Sângerei s-a desfăşurat Ziua Cărţii cu genericul „A exista înseamnă a citi”. Iniţiativa în realizarea sărbătorii lecturii aparţine echipei manageriale însufleţită de directoarea Ludmila ŞIŞCANU. Ziua Cărţii a reuşit în parteneriat cu Biblioteca mobilă „Bibliobus” a Bibliotecii naţionale pentru copiii „Ion CREANGĂ” şi Biblioteca raională.
Evenimentul a presupus şi o întâlnire pe viu cu creatorii de carte, scriitorii Iulian FILIP şi Constantin DRAGOMIR, şi directoarea Bibliotecii naţionale pentru copii Eugenia BEJAN. Alături de ei a vorbit despre actul de creaţie şi a prezentat poezii din cartea lansată „De vorbă cu o stea” poetaTamara HABAŞESCU, profesoara instituţiei date.
Întrucât în instituţie învaţă peste 1000 de elevi, organizatorii evenimentului dedicat lecturii şi-au propus să implice cât mai mulţi copiii, să poată demonstra cât de mult iubesc cartea, că lectura îi pasionează şi le ajută să fie buni la învăţătură. Omagiu cărţii a fost adus printr-un spectacol literar – muzical „Sufletul Cărţii”. Inclusiv membrii colegiului de redacţie a Revistei liceului „Interferenţe” au invitat scriitorii la o conferinţă de presă, unde s-au manifestat drept jurnalişti şi au„ atacat” oaspeţii cu întrebări despre carte, despre taina actului de creaţie, valoarea cărţii în devenirea unui tânăr, a unei personalităţi, în pregătirea pentru viaţă, dar şi pentru eternitate.
La sfat cu Constantin DRAGOMIR au stat copiii din ciclul primar, organizaţi de învăţătoarea Steluţa GUŢU în activitatea „Omul harnic creşte din copilul ce citeşte”. Prin această dedicaţie cărţii şi scriitorului, micii iubitori l-au copleşit pe autorul cărţilor îndrăgite de ei. După cum a fost rugat, el a primit cu sufletul aceste momente de revelaţie, ca pe o mulţumire pentru că scrie cărţi atât de bune pentru ei.
N-a fost lăsat în pace nici Iulian Filip. El a fost invitat respectuos de elevii claselor XII şi profesoara de limba şi literatura română Eugenia GRÂU la activitatea „Zboară-n ceruri cărţile peste toate părţile”. În mare parte băeţii au întreţinut un dialog cu îndrăgitul scriitor: pe aripile păsării Fenix, descoperind pentru sine multe din enigmele creaţiei.
În curtea instituţiei, cu căderi argintii de frunze, dominau vocile eroilor din poveştile îndrăgite. Ghidaţi de profesori, copiii jucau rolul lui Tândală, Păcală, spectacole în aer liber. Alţii nerăbdători, îşi tot făceau loc în Bibliobus să se pomenească în lumina unei noi cărţi şi a tainelor lecturii. Ca să demonstreze că cartea iubită, lecturată, trecută prin suflete de citiori are bucuria dansului, profesorul de dans Andrian CHIRIAC a demonstrat în armonia a mai multe grupe de dansatori flaşhmobul „Valsul Cărţii”…