Cernobâl, dezastrul vieţii lor

  Cernobâl, dezastrul vieţii lor

74
DISTRIBUIȚI

 Participanţii la lichidarea avariei de la Cernobâl din raionul Sângerei au fost onoraţi şi comemoraţi în cadrul unei manifestări, dedicate  celor care au supravieţuit dezastrului. Festivitatea s-a desfăşurat în incinta Casei de Cultură „Nicolae Iorga”, având drept generic „Încă o tristă aniversare a tragediei de la Cernobâl”. Odată cu această  manifestare, a fost marcată aniversarea a 33-a de la declanşarea catastrofei.

Uniţi prin durere şi suferinţă, provocate de consecinţele dezastrului  atomic, dar şi prin sentimentul datoriei  împlinite, ei au fost invitaţii de onoare ai festivităţii.   Din numărul total de 37 salvatori cernobâlişti, 3 au decedat în urma radiaţiilor primite, al patrulea, Gheorghe NICA din satul Prepeliţa, este pe patul de suferinţă. Cei rămaşi în viaţă şi pentru totdeauna eroi, au statut de invalizi, supravieţuiesc şi se pot bucura de asemenea clipe precum festivitatea dedicată, doar urmând tratamente permanente şi fiind buni prieteni cu medicii, aflându-se în supravegherea lor. Acest lucru l-au confirmat cernobâliştii, inclusiv Victor BANTOŞ, încurajându-se pe sine şi pe semenii săi, martori şi victime ale catastrofei mondiale:,,Să trăiţi bucuria fiecărei primăveri şi să fiţi mândri că aţi oferit ajutor cu preţul vieţii şi sănătăţii pentru lichidarea unui dezastru mondial. Fără a ne gândi, fiecare dintre noi am dat dovadă de solidaritate şi am sărit în ajutor. Fiind în iadul de la Cernobâl, am dus lupta cu un inamic nevăzut, nesimţit la acel moment, dar astăzi simţindu-l necruţător, măcinându-ne continuu sănătatea”.

Uniţi în cadrul Asociaţiei Obşteşti „Uniunea Cernobâl din Moldova,” ei se sprijină unul pe altul, se bucură de ajutor şi atunci când au nevoie, vocea lor este auzită. Prezentă mereu în viaţa lor şi în situaţiile dificile, Nadejda CIUMAC, preşedinta filialei Sângerei se implică, străbate  mai sus de puterile şi posibilităţile membrilor asociaţiei, ea organizează şi crează bucurii şi cinste faptei lor, prin ceremonii de acest gen: „ Exprim sincere mulţumiri  participanţilor la ermetizarea reactorului nr.4  al staţiei atomice Cernobâl şi mă…

Continuarea articolului o puteți citi în nr. 18 al ziarului.