A început campania seceris

A început campania seceris

102
DISTRIBUIȚI

 Agricultură

      Se desfăşoară campania  de recoltare a cerealelor  

 Producătorii agricoli din raion sunt antrenaţi în lucrările de recoltare a culturilor cerealiere din prima  grupă. Campania  secerişului a demarat de câteva zile,  începând cu 1 iulie, curent. Pe zi ce trece  sporeşte ritmul lucrărilor de recoltare. Acesta  creşte  în dependenţă de  starea lanurilor pârguite. În o parte din gospodăriile agricole, unde au căzut ploi din abundenţă, se mai păstrează  umeditatea, fiind nevoite să  mai aştepte. În celelalte  unităţi agricole combinele gospodăresc din plin în lanurile aurii de orz , rapiţă, de grâu copt or mazăre.Plugarii antrenaţi în actuala  campanie a secerişului sunt împăraţii câmpului. Prognozele lor preliminare  pentru  recolta din acest  an agricol sunt optimiste.

 Înainte de demararea campaniei de recoltare în arealul raionului, agricultorii, directorii unităţilor agricole, specialiştii agronomi, responsabilii de echipajele antrenate  în recoltare  au dat curs  invitaţiei de participare la o şedinţă comună de lucru, organizată de Direcţia Agricultură şi Alimentaţie a Consiliului raional. În întâmpinarea lor ca responsabili de campania secerişului,   au venit cu recomandări, preântâmpinări şi sfaturi utile reprezentanţii Serviciului antiincendiar ,   Direcţiei pentru Siguranţa Alimentelor, de securitate a vieţii  persoanelor antrenate, protecţiei sănătăţii, securităţii energetice, cât şi reprezentanţi ai Agenţiei pentru supravegherea tehnică.

 Potrivit lui Grigore Negruţe, şeful direcţiei nominalizate „ în sectorul consolidat cerealele şi culturile păstăioase cuprind 14.960 hectare, dintre care în sectorul individual sunt 560 hectare.  Recoltarea spicoaselor în termeni optimi şi depozitarea pâinii recoltate în hambare necesita un volum imens de muncă. Din acest motiv ne-am întrunit, să chibzuim asupra  tuturor momentelor organizatorice, să ţinem cont de cerinţele care le atrage după sine o campanie de seceriş,ca să facem faţă şi să decurgă bine organizat, fără pagube, cu asigurarea securităţii recoltei şi  oamenilor antrenaţi”.

Sursă: Vera Tabarcea  

Cititi in continuare in ziarul EN nr. 26 din 5 iulie