Valeriu Matei, nume scris pe altarul neamului

Valeriu Matei, nume scris pe altarul neamului

1024
DISTRIBUIȚI

Populaţia academică din gimnaziul Dumbrăviţa a avut plăcuta ocazie să se întâlnească şi să poarte un dialog cu marele om de cultură, poetul şi academicianul Valeriu Matei. Întâlnirea s-a desfăşurat în contextul marcării a 98 de ani de la săvârşirea actului Unirii Basarabiei cu România. Cu această ocazie, elevii au pregătit un spectacol cu un profund mesaj patriotic, prin care l-au surprins pe poet şi pe toţii invitaţii şi participanţii la eveniment.

Directoarea instituţiei şcolare Tamara VLAS a adus la cunoştinţă că alături de elevii gimnaziului la întâlnire sunt prezenţi managerii şcolari de la instituţiile din vecinătate, cetăţenii de onoare ai satului Dumbrăviţa, Filip GHEORGHIŢĂ şi Vladimir PRALEA, slujitorul Mănăstriii Bocancea Schit, arhimandritul Pahomie, reprezentanți ai Direcției Educație.
Ghidaţi de profesoara de limba şi literatura română Svetlana TATARU, elevii au pregătit şi au prezentat spectacolul „Litanii pentru duhul Libertăţii”. Profesoara a regizat spectacolul, preluând fragmente din mai multe poeme de-ale poetului. Astfel copiii au fost puşi în rol şi au înscenat „Doina Prutului”, „Descrierea Patriei”, „Ai grijă de ţară,” „Lupii”. Micii actori prin jocul loc scenic şi mesajul profund al spectacolului au răscolit în apele adânci ale memoriei neamului. Au prezentat Prutul ca un personaj, care se mai zbate în lanţuri şi sârmă ghimpată şi setea de libertate ce o mai curmă în lacrimi. Actorii au purtat veste de trezire pentru întreaga românime. Până la urmă au rupt tăcerea, au lansat speranţa de potolire pentru lacrima Basarabiei, implorând-o să nu mai plângă, că vin vremuri de unire.
Toate accentele au fost preluate din poemele poetului, demonstrând că el este un ideal al neamului.
Plăcut surprins de spectacolul jucat, Valeriu MATEI a mărturisit: „Mă bucur de acest spectacol. Sunteţi nişte copiii foarte frumoşi. Să ştiţi să vă adunaţi comorile, adică lucrurile luminoase, cum aţi demonstrat astăzi în scenă.”
La surpriza plăcută care i s-a creat şi cu care a fost întâmpinat ca un rege al culturii şi al cărţii, Valeriu MATEI a răspuns la fel. Poetul a venit cu o frumoasă expoziţie de carte, dedicată poetului Nicolaie LABIŞ şi altor poeţi ai neamului românesc. Potrivit lui, sunt lucruri care îi vor ajuta pe elevi să se ţină vertical şi să aducă un gram de eternitate timpului, vieţii, devenirii. El a mai a făcut o donaţie impunătoare de carte bibliotecii şcolare. Le-a dorit elevilor să-şi găsească fiecare cartea sa la momentul oportun. Profesorilor le-a sugerat ca valorile şi altarele culturii să le fie aproape întru dăinuirea neamului.
Încântat de spectacol şi de mesajul expus de poet în faţa publicului prezent, arghimandritul Pahomie a ţinut să mărturisească: „De când l-am descoperit pe Valeriu MATEI izvorul purităţii sufleteşti îmi este în faţă. Ceea ce aşterneţi în sufletele noastre nimenea nu poate să ne ia. Ceea ce ne daţi este un testament al iubirii neamului nostru. Astăzi împreună cu acesti copii minunaţi şi talentaţi care au jucat acest spectacol nemuritor, cu dvs alături m-am simţit ca într-un sobor, unde ni s-a aşternut în suflete o tăcere duhovnicească…”

Găsiți continuarea în nr. 14 al ziarului…