DISTRIBUIȚI

În discuțiile cu prietenii mei despre rolul și importanța tinerilor în societate, am fost una dintre puținele care aveau o viziune mai mult sau mai puțin pesimistă și negativă.
Considerăm unii tinerii de astăzi ca fiind jertfe ale nedreptății, indiferenței și ignoranței. Vedem generația nouă doar prin prisma imposibilității de afirmare a talentelor și a harurilor personale, de schimbare a lumii, după propriul model și idei, iar pentru tot ceea ce se întâmplă, învinuim doar guvernarea, conducătorii …, sistemul social existent –factori care lipsesc tinerii de cel mai de preț drept, și anume, dreptul de a aduce ceva nou la vechea civilizație, de a participa la luarea deciziilor în societatea în care trăiesc.
Astăzi am început să percep lucrurile diametral opus, să fie totul așa cum credeam? Am contemplat asupra acestei idei și mi-am dat seama de un lucru: acea indiferență și ignorață pe care o atribuim cercurilor de guvernanți, societății este de fapt un atribut indespensabil, o caracteristică de bază a reprezentanților tinerei generații. Ei nu mai sunt interesați de cultură, exemplu elocvent prezența la sărbătorile naționale, raionale, de dezvoltare a propriilor abilități și talente, de afirmare personală, nu aspiră la ceva mai mult. Trăiesc într-o lume a lor, mai mult materială decât spirituală, o lume înecată și degradantă, fără valori umane, cu viziuni și dorințe limitate…
Problema însă e alta: cine se va face vinovat pentru această indiferență? Cine este responsabil pentru crearea și existența acestui sistem de valori? De ce crește rata criminalității în rândul minorilor? De ce unii tinerii și minori își petrec timpul liber în localurile pline de fum și băutură sau în scările blocurilor de locuit drogându-se? Sistemul, conducerea de diferite nivele, sistemul social să fie ele totuși vinovate de toate relele?… Cred că nu. Era să omit cel mai important factor din viața oricărui om. Părinții, familia, acea celulă a societății, care oferă copilului o educație, primară, formează personalitatea viitorului adult, deprinderile de viață, sistemul de valori, moralitatea, cultura, etc.
Sunt confuză și măcinată de o disonanță emoțională care într-un final mă face să mă întreb: ce se va întâmplă când tinerii de astăzi vor deveni la rândul lor părinți?…
Eleonora ZAMORNEA, 25 de ani, Sângerei