Tradiții noi pe meleagurile noastre

Tradiții noi pe meleagurile noastre

98
DISTRIBUIȚI
În poză: organizatorii alături de artiști cu renume din țară în cadrul festivalului

Cântec, joc și voie bună în cadrul Festivalului toamnei „În jurul teascului”, ediția I-a s-a organizat recent în s. Dumbrăvița.
Frumoși la suflet sunt oamenii care se bucură necondiționat de fericirea altora. Cu această inițiativă s-a conceput scheletul activității festivalului încă din vara anului 2018. Este vorba despre dialogul organizatoric dintre domnul Andrei GUZUN, profesor de educația fizică din gimnaziu și șeful clinicii „Ceradent” din Chișinău – Filip GHEORGHIȚĂ, originar din localitate, care se îngrijește de binele și nevoile satului de baștină. Eforturile s-au conjugat în organizarea unui eveniment de amploare, atunci când au intervenit și alți împătimiți ai frumosului, cadrele didactice din Gimnaziul „Valeriu Matei” Dumbrăvița, care au dat curs pregătirilor în ritmul satisfacțiilor sufletești. Alături de elevii receptivi, s-au pregătit activități corespunzătoare evenimentului, fiind implicate și instituțiile publice, agenții economici ai satului, meșterii populari, ansamblul „Dumbrăvițeanca”, bibliotecarii ș.a., iar rezultatul a fost unul incendiar.
Moderatorii evenimentului, Doina ARSENE, interpretă de muzică populară și profesorul Andrei GUZUN, au pus în lumină dorința localnicilor prezenți de a se delecta cu muzică live interpretată de Mihaela TABURĂ, Aurel CHIRTOACĂ și alți interpreți cunoscuți, acompaniați de recent – botezata orchestră de muzică populară „Ceradent”. Pe lângă muzică populară, s-au intercalat și momente folclorice, legenda satului, o nuntă a legumelor, vocile cristaline ale satului, dansuri populare și moderne, mesaje din partea diasporei pentru cetățenii și, nemijlocit, surprizele pentru organizatorul principal al festivalului – Filip GHEORGHIȚĂ…

Elizaveta BUNESCU, profesoară, Gim. Dumbrăvița

continuarea o puteți găsi în ziarul numărul 47 din această săptămână