Sunt oferite oportunități mai bune pentru tineri

Sunt oferite oportunități mai bune pentru tineri

52
DISTRIBUIȚI

    Problemele tinerilor raionului și orașului Sângerei și principalele lor necesități, propunerile și soluțiile lor în baza unui studiu realizat au  fost  puse în discuție la masa rotundă organizată în incinta primăriei  orașului Sângerei. Organizatorii evenimentului pentru tineri a fost  Fondul pentru tineri în baza  Proiectului Asociației Obștești „Caroma-Nord” în colaborare cu Centrul de Tineret.

  Masa rotundă a avut drept subiect de discuție „Oportunități mai bune pentru tineri și tinerele care nu beneficiază de educație, formare și locuri de muncă”-( tinerii  NEET).

   Invitații  mesei rotunde au fost specialiști în diferite domenii, care au expus, fiecare pe direcția sa de activitate, ce pot oferi tinerilor NEET. Ludmila German , șefa  Agenției teritoriale pentru Ocuparea Forței de Muncă  s-a referit  la gama largă de servicii care sunt acordate excepțional acestor categorii de tineri –NEET.

Ludmila Gherman:„ Ei sunt cei care duc un nivel scăzut de trai, abandonează studiile, nu participă la instruiri, cursuri, sunt marginalizați  și se simt marginalizați. Prin comportamentul lor ei se expun riscului a nu avea viitor. Direcția Ocupării  Forței de Muncă  dispune de un șir de măsuri care ghidează  în carieră, îi orientează spre o specialitate. Noi îi înscriem la cursuri de formare profesională, le ajutăm să învețe. Avem astfel de posibilități pentru 30 de meserii. Oferim oportunități  tinerii NEET să fie incluși în societate,  să fie activi și necesar și să aibă un trai mai bun acasă. Urmează ei  să     manifeste dorință a se desprinde de lumea lor acoperită cu  umbra  tineri NEET.  Ar fi bine să audă despre această, să se informeze și să  încerce a colabora cu noi, pentru a  fi ajutați. Statul oferă  foarte mulți bani prin Agenția  de Ocupare a Forței de Muncă pentru  tinerii să fie ajutați, ocupați și încadrați, în profesii și activități utile.”

 Ludmila Prociuc, administratoarea Incubatorului de Afaceri Sângerei a informat prin relatarea  sa despre  facilitățile  pentru tineri cu care  vine instituția:„ Cu consultanță, inclusiv cu ajutor la  întocmirea planurilor de afaceri pentru cei care  gândesc să inițieze o afacere. Îi învățăm pe tineri cum să lanseze o afacere, Îi motivăm  să participe la programe pentru tineri, să câștige bani nerambursabili pentru echipamente. Prin proiectele și programele noastre ajutăm femeile să devină economic  independente.  Exemplul Dinei Cosovan din Sângerei este unul mai mult decât concludent. Am ajutat-o să se implice, datorită cărui  fapt ea a câștigat o mașină de producere a înghețatei, foarte gustoasă, pe care o realizează consumatorilor noștri, pe loc. Doresc să  cunoască tinerii că toate programele noastre sunt gratis, sunt on-line și fizic.  Sunt la deschiderea oricărui tânăr, doar să dorească să participe . E totul spre ajutorul și spre viitorul lor”.

   Discutând cartografierea serviciilor îndreptate spre  tineri NEET din raion, Olesea Luchian, specialistă principală  a Centrului de Tineret raional a vorbit cât de necesar este  să fie atrași tinerii care nu sunt încadrați nici  în proces educațional, nici în alte activități , care le-ar ajuta să aibă un viitor. Am format un grup mixt de tineri. Din el fac parte, îl  frecventează  tineri care stau la Biroul de Evidență. Lângă cei buni  să aibă loc  și cei greșiți  cu legea sau  cu buna cuviință. Asta facem. Acestea  sunt tratați  cu toleranță. Trebuie să-i ajutăm  să fie  buni. Pentru a reuși, urmează să promovăm un program din 12 activități , motivându-i pe tinerii NEET în implicarea lor civică. Nu ne referim concret la 20 de tineri, spre exemplu,  că sunt ai noștri, cu probleme identificate și mai departe nu ne interesează. Nu este  așa. Tuturor  le oferim  posibilitatea  a se încadra în centrul mixt. Tinerii buni să-i ajute pe cei vulnerabili. Să fie ca ei, activi, dinamici,  conștiincioși,  cu viitor”.

  În această platformă de discuție  au fost prezentă Maria Bajura, șefa Direcției Asistență Socială și Protecția Familiei, specialistele  Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „Viitorul ”Nadejda Colac  și Cristina Tabarcea, care reușesc să  îndrepte pe cale  dreaptă mulți tineri rătăciți:  „Tinerii vin la noi. Noi nu-i etichetăm, n-i categorisim . Doar îi ajutăm  să se regăsească.  Până a fi viitorul, ei sunt prezentul nostru. Să ținem cont de acest lucru”, a precizat pentru toți   specialista – psiholog   Nadejda  Colac  Membrii Fondului pentru Tineri Sângerei  au prezentat un sondaj de opinie   realizat recent . Tinerii au spus ce e bine și ce e rău în realitatea  vieții lor și  societatea care o construiește   noua guvernare. Au indicat  problemele , primarilor și  administrațiilor publice locale unde dau în bară și cum ar proceda ei fiind  în postură de edil, sau specialist în administrația  publică locală. Au indicat  direcții și acțiuni de colaborare pe programe de tineret.  Pentru parlamentari, au indicat program de lucru  și au cerut   soluții la problemele lor. Au reproșat cu inteligență APL-urilor ,dar și  reprezentanților puterii guvernamentale de modestă  și prea puțină comunicare cu tinerii,  de puține locuri de muncă pentru ei.   Membrii Fondului pentru tineri s-au cerut în parlament, de la tribuna să le  spună guvernanților problemele care le-au identificat prin acest   sondaj, și prin activitatea de zi cu zi.  Dacă ar fi ajutați să le soluționeze „ am  minimaliza numărul tinerilor NEET în raionul Sângerei, dar cu prisosință în Republica Moldova”.

     Curajul de spune lucrurilor pe nume  au fost aplaudate și susținute prin cuvânt de onoare și de  implicare , exprimate în mesajele  de concluzie de  Arcadie Covaliov și Andrei Cucoș, primarul și viceprimarul  primăriei orașului, dar și de Cristian Cainarian și Gheorghe Ichim, reprezentanții  puterii centrale.