Tinerii din raionul Sângerei deschiși pentru serviciul militar

Tinerii din raionul Sângerei deschiși pentru serviciul militar

519
DISTRIBUIȚI

   Luni 25 iulie, curent  echipa Secției Administrativ Militare, însoțită de maior Olga  TIMOFEEV, de părintele  Serghei Zubate , de reprezentantul Inspectoratului de Poliție VitalieTarlapan și vicepreședintele raionului Tudor Tutunaru au  petrecut  în  armată  mulți tineri din raion și au binecuvântat  dorința lor de a-și face datoria de ostași ai Armatei Naționale. Atmosfera de stimă și onoare pentru  ei a fost  aprofundată  prin marșurile militare  prezentate  de fanfara Casei raionale de Cultură„Nicolae Iorga” dirijată de Ion Nisfoianu.

Tineri din localitățile Alexăndreni, Grigorești, Heciul Vechi, Dumbrăvița, Valea Norocului, dar și din Portugalia( cu rădăcini în satul Copăceni) s-au prezentat la festivitatea de rămas bun de la mamele care-i însoțeau, iubitele, frații și surorile, prietenii. Au luat cu ei doar câteva povețe, de la părinți și de la colaboratoarele Secției Militare: să fie demni, să nu cedeze greutăților, să iubească armata ca vatra părintească căci ea le ajută să se maturizeze și să fie bărbați. Cu această dorință a se maturiza în armată a venit din Portugalia în Moldova să facă serviciul militar în armata Moldovei  Mario Vasile Macovei. Este un tânăr care s-a născut și a crescut în Portugalia , a absolvit  liceul acolo și până a-și continua studiile, a decis  demult timp mai întâi să se maturizeze  trecând școala bărbăției în armată. Nu în Portugalia , dar în Moldova  că îi este dragă, ca și părinții, ca și frățiorul, ca și bunica. În visul său de a fi soldat  l-a susținut bunica de la Copăceni Margareta  Țurcan, unde  și-a petrecut toate vacanțele  copilăriei și unde îl atrage  să revină  din nou. L-au încurajat părinții care au rămas departe, unchiul  care l-a petrecut. I-a fost salutată voința și decizia Secția Administrativ Miliară.

   „Băieții, feciorii noștri trebuie să facă serviciul militar, să fie bărbați în viață. Așa crede  mama  Viorica Boleacu din localitatea Dumbrăvița: „ Am patru copii. Feciorii  doresc să slujească în armată. Să fie puternici ca și tata lor. Soțul  a făcut doi ani serviciul miliar în Ucraina. Ai noștri feciori  dacă sunt încorporați, nu mai mult de un an este termenul de slujbă ostășească. Dar armată îi  transformă din tineri rătăciți în bărbați cu cale dreaptă în față. Din acest motiv l-am convins pe  feciorul Daniel  să meargă în serviciu militar. Băiatul nu  s-a împotrivit. De unii singuri ne-am adresat la Secția Administrativ Militară și ne-am înscris pentru chemare în armată”, a relatat femeia.       

  La eveniment au participat  feciori ai neamului sângereian care și-au făcut   serviciul militar în Armata Națională. Doi dintre ei, soldați de clasa III și clasa II  Gheorghe Zastavnețchi din Mândrești Noi și Dumitru Tiron din localitatea Valea Norocului au venit la eveniment direct în uniforma de ostaș al Armatei Naționale. Au câștigat-o fiecare ca și bocanci militărești  pentru  devotament și slujbă onorabilă în  Brigada nr. 1 Motorizată Bălți. Înaintea  fiecărui dintre ei, acasă la părinți au ajuns scrisorile de mulțumire, care le-a expediat Unitatea Militară pentru  buna creștere și educație a feciorilor. Olga Timofeev  a dat citire pentru toți mesajul  scrisorilor de recunoștință părinților și a înmânat livretele militare.   La rândul lor ostașii cu misiunea  față de patrie îndeplinită, au încurajat recruți, viitorii ostași ar serviciului  militar: „ Armata este o școală bună. Îți schimbă caracterul, voința, mersul chiar și ținuta. Devii din copil bărbat. Nu este greu . Vă îndemn pe toți să vă duceți  cu inima deschisă în armată. Este o lume nouă și interesantă”,  a îndemnat  proaspătul ostaș  Dumitru Tiron.