DISTRIBUIȚI

Dotarea secțiilor Spitalului raional Sângerei cu echipament medical modern se datorează spijinului Japoniei prin Programul pentru Securitate Umană„Kusanone”. Valoarea donației este de peste 87 mii de dolari. Implementarea proiectului a finalizat. Cu acest prilej administrația instituției medicale beneficiare a organizat o ceremonie, la care a participat Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii.

Vineri, 22 noiembrie curent Lilian Brînză, direcrorul IMSP Spitalul raional, susținut de colegii săi a întâmpinat delegația oficală, în componența Ambasadorului Japoniei în R.Moldova, Masanobu Yoshii, finanțatorului care este Consiliul raional, reprezentat de Președintele raionului, Grigore Corcodel, și toți șefii secțiilor care au beneficiat de echipamente medicale de ultimă generație. Delegația oficială a întreprins vizite în secția chirurgie, reanimare , reabilitare, cât și spațiul endoscopic, dotat cu urtasonograf modern. Sefii secțiilor cu recunoștință i-au mărturisit ambasadorului cât de mult îi avantajează echipamentul nou primit în investigarea bolnavilor , în diagnosticare și în reabilitarea acestora, toate mult mai sigure prin utilizarea aparatelor moderne primite prin spijinul proiectului. Potrivit lui Lilian Brînză, „cu aparatele din donație s-a reușit a efectua peste 300 de operații chirurgicale, circa 6000 de ultrasonografii, mai mult de 25 de mii fizioterapii. Aparatele moderne oferă posibilitatea pacienților de a beneficia de servicii spitalicești de calitate, prestate la locul potrivit și în momentul potrivit, în binele reabilitării si sănătății lor,” a mulțumit cu multă recunoștinșă și împăcare sufletească directorul instituției nou dotate.
Datorită managementului eficient pe care îl promovează administrația spitalului și sprijinului fondatorului, instituția spitalicească contribuie la modernizarea condițiilor de tratament a pacienților în spital. Chiar și la acest moment continuă un program amplu de lucrări de renovare, reparându-se un etaj pentru pacienții din secția chirurgie. Managerul Lilian Brînză nu este împăcat că bolnavii stau în saloane cu multe paturi, până la șase. Cu deschiderea noilor spații pentru Secția Chirurgie, aceste condiții incomode vor fi înlăturate.
Vizita Ambasadorului Japoniei la Spitalulul din Sângerei a continuat cu un moment festiv , la care au participat medici și asistenți medicali . Ei au întâmpinat cu flori și aplauze ambasadorul și au susțunut mesajul de mulțumire pentru donațiile valoroase exprimat și transmis de Lilian Brînză donatorilor. Președintele raionului de asemenea a înmânat Ambasadorului o Diplomă-mulțumire și a exprimat plecăciuni de respect și profundă mulțumire, pentru donația făcută Spitalului raional și sistemului de sănătate de către țara sa prin Programul „Kusanone”. „ Este un gest nobil al japoniei , sprijin mult prea valoros pe care ni l-am dorit pentru cetățenii și pacienții care apelează la serviciile medicilor noștri. Noi suntem recunoscători și dorim în continuare să dezvoltăm aceste proiecte și parteneriat prin acest program pentru Republica Moldova, proiecte de care avem multă nevoie . Datorită acestor aparate pereformante cu care a fost dotat Spitalul raional s-au îmbunătățit și ușurat inclusiv condițiile de activitate a medicilor. Ei pot oferi pacienților, ajutor pacienților la momentul potrivit și la locul potrivit. Vă cunoaștem ca un popor uman, astăzi vă cunoaștem ca un popor aproape de noi ”, a precizat președintele.
La rândul său, ambasadorul Japoniei la Chișinău i-a încredințat pe cei prezenți că Progranul de asistență socială Kusoanone va continua în Republica Moldova. „Îmbunătățirea serviciilor publice în țara Dvs este o prioritate pentru Japonia. De-a lungul timpului țara mea a susținut domeniile securității umane și sporirea calității vieții cetățenilor. Din 2002 încoace , de cînd suntem în Moldova, 75 procente dintre proiectele programului vizat sunt donații în domeniul medicinii., de unul dintre care ați beneficiat. În vizita întreprinsă, am văzut cum funcționează și sunt utilizate apartajul medical în instituția Dvs. Sunt convins că echipamentele procurate vor contribui în continuare la calitatea vieții cetățenilor. Programul Kusanone va continua , inclusiv pentru Dvs”.