SHARE

Profilaxia intoxicațiilor alimentare și a bolilor diareice acute este o problemă de sănătate majoră atât la nivel global, cât și la nivel național.
Anual în republică, cât și în raion se înregistrează cazuri multiple de intoxicații alimentare și boli diareice acute cauzate de folosirea materiei prime contaminate ca produse din carne, ouă, pește, lapte, smântână etc.
Recent, în raion a fost înregistrat un caz de intoxicație alimentară cu pește congelat ”Hec” cu afectarea a 4 persoane, toți copiii cu vârsta cuprinsă între 1,9 luni și 11 ani.
În rezultatul examinării cazului s-a constatat că bolnavii la 23 noiembrie , în jurul orelor 18:00 , au consumat pește ”Hec” congelat, prăjit cu mămăligă și brânză de oi. Peștele ”Hec” congelat a fost procurat dintr-o unitate comercială din or. Bălți. Peste aproximativ 2-3 ore după folosirea produselor alimentare la toți copiii au apărut dureri stomacale, grețuri, vomă. Prin intermediul Asistenței Medicale de Urgență, bolnavii au fost internați în IMSP Spitalul raional Sîngerei cu diagnosticul ”intoxicație alimentară”. Starea bolnavilor la moment este satisfăcătoare.
Este important de conștientizat că principalele cauze ale apariției intoxicațiilor alimentare sunt:
– folosirea materiei prime contaminate cu diferiți agenți patogeni;
– nerespectarea sau incălcarea gravă a tehnologiilor de produsece sau preparare a bucatelor;
– nerespectarea igienei personale de persoanele implicate în pregătirea bucatelor în condiții de casă;
Important este de a respecta cerințele de preparare a produselor culinare, care va asigura păstrarea valorii nutritive:
– până la preparare verificați semnele organoleptice;
– porționarea se va efectua în condiții stricte de igienă;
– în recipiente bine curățate și dezinfectate;
– păstrarea produselor; răcire la + 4C0, congelare la minus 18C0 sau mai jos.

Gheorghe Balea,
medic epidemiolog