DISTRIBUIȚI

Membrii Comisiei raionale pentru Situații Excepționale, îngrijorați de recentele evoluții de pe piața resurselor energetice din țară, instituirea stării de urgență în sectorul energetic și impactul pe care îl pot avea acestea asupra populației în perioada rece de toamnă / iarnă s-au întrunit zilele acestea în ședință extraordinară.

Subiectul discuției a fost nivelul de pregătire a localităților, instituțiilor și serviciilor din teritoriul raionului în perioada rece a anului ținând cont de declararea stării de urgență în legătură cu deficiențele de aprovizionare cu gaze naturale și a crizei energetice.
Potrivit vice-președintelui raionului Tudor Tutunaru: „Incertitudinea privind furnizarea gazelor naturale în volum deplin și riscul majorării tarifelor la resurse energetice în ajunul sezonului de încălzire, când există o cerere crescută pentru gaze naturale, va influența negativ atât asupra consumatorilor casnici, cât și a celor noncasnici, având în vedere situația social- economică din țară, mai cu seamă în contextul pandemiei care a afectat mai multe sectoare ale economiei și a avut un impact nefast asupra veniturilor cetățenilor raionului. Așadar, în cazul unei majorări a tarifelor la resurse energetice în perioada rece de toamnă și iarnă a anilor 2021-2022, o bună parte a populației cu venituri modeste va fi în imposibilitate de a achita facturile în timp oportun. În contextul situației create în sectorul energetic, pentru a asigura protecția socială a populației, trebuie să intervenim prompt în vederea asigurării instituțiilor publice cu resurse energetice de alternativă pentru toată perioada rece, adoptând și mecanisme de susținere a cetățenilor. Prin declararea stării de urgență ni se oferă toate pârgiile necesare pentru a avea capacitatea de a reacționa prompt în fața situației actuale.”
Vicepreședintele a adus la cunoștința audienței Procesul- verbal nr.12-53-242-7749 al Ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova din 13 octombrie 2021 și Dispoziția nr.1 a Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova din 22 octombrie 2021, despre declararea stării de urgență pentru 30 de zile.
Membrii comisiei prezenți la ședință, au vorbit despre nivelul de pregătire și existența surselor alternative de încălzire a instituțiilor aflate în gestiunea lor. Majoritatea din ei, au menționat despre lipsa surselor alternative de încălzire a încăperilor în caz de sistare a furnizării gazelor sau energiei electrice.
Pe perioada stării de urgență, Comisia raională pentru Situații Excepționale va emite hotărâri pentru executarea unor măsuri corespundătoare.
Mariana Bencovschi, Secția Administrație Publică a Consiliului Raional

achitat din bani publici