Ora de iarnă în 2021 se schimbă în ultimul weekend din octombrie ultima noapte de sâmbătă spre duminică, mai exact în noaptea de 30 spre 31 octombrie. La această dată, ora 04.00 va deveni ora 03.00. Duminică, 30 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an: 25 de ore. Specialiștii atrag atenția că schimbarea orei ne poate afecta și că este nevoie de răbdare și de un regim de viață sănătos pentru a face față situației.
Odată cu trecerea la ora de iarnă, cu toții trebuie să ne schimbăm ora de somn și să adormim cu o oră mai devreme. Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic. Pot interveni dereglări hormonale, mai ales ale melatoninei, cunoscută și drept „ hormonul somnului”. Trecerea la ora de iarnă poate provoca stări de oboseală și poate declanșa scăderea vigilenței, creșterea nivelului de stres, tulburări de somn, perturbarea rutinei zilnice, instalarea asteniei de toamnă. Simptomele pot fi diferite de la o persoană la alta, iar printre cele mai frecvente sunt: dificultatea de a ne trezi dimineața, stări de rău, astenie și nervozitate generală.
Schimbarea la ora de iarnă 2021-2022 în Moldova și în alte țări ale lumii se face după echinocțiul de toamnă. În acest interval, Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece prin emisfera sudică.
Ar fi urmat ca începând cu anul 2021 să se renunțe la schimbarea orei de vară și de iarnă în Uniunea Europeană.
Continuarea citiți în n.43 din 29 octombrie 2021