Secretele apei

Secretele apei

1677
DISTRIBUIȚI

Pe 24 martie se desfășoară Ziua Mondială a Apei. Am solicitat un interviu specialistului în educație pentru sănătate la Centrul de Sănătate Publică Sângerei, Ludmila GALAGAN.
Specialiștii afirmă că în fiecare zi trebuie să consumăm cel puțin 1,5 litri de apă. Dacă bem mai puțin, corpul se deshidratează, mai ales dacă obișnuim să consumăm cafea, băuturi gazoase, ceai negru sau alcool.

– Stimată Ludmila GALAGAN, e bine să bem apa minerală?
„Da, aceasta oferă organismului substanțe minerale vitale, cu atât mai importante pentru organizm cu cât corpul transpiră. Între apa minerală plată și cea carbogazoasă nu sunt diferențe mari, ci mai mult diferențe de gust. Doar persoanele cu stomacul sensibil trebuie să evite consumul apei minerale carbogazoase. În orice caz, lipsa apei din organism scade randamentul mincii și dă o stare de oboseală și slăbiciune. Fiecare apă minerală are o compoziție proprie de minerale, de aceea este bine să acorzi atenție acestei compoziții când te hotărăști pentru un sortiment sau altul de apă.”

– Dar în cazul când apa conține mult sodiu?
„În cazul bebelușilor și al persoanelor hipertensive trebuie ținut cont de cantitatea de sodiu din apă. Dacă se dă bebelușilor apă minerală, aceasta trebuie să nu conțină mai mult de 20 mg sodiu la litru de apă. Același lucru se recomandă și persoanelor cu hipertensiune.”

– Ce credeți despre calitatea apei din robinet sau de la fântână?
„În majoritatea sa apa de la robinet este de calitate, însă conține foarte puține minerale. Dacă este transportată prin conducte vechi, atunci trebuie lăsată să curgă mai mult, înainte de a fi băută sau folosită pentru ceai și cafea. Util poate fi un filtru de apă care reține bacteriile, paraziții și substanțele toxice, dar nu și substanțele minerale. Cât privește apa din fântâni, este necesar să ne adresăm la Centrul de Sănătate Publică Sângerei pentru a fi testată și de asemenea să se respecte regulile de igienă în gospodăriile personale. Este foarte îngrijorător că „gospodarii noștri”, făcând curățenie de primăvară, aruncă deșeurile toxice în locuri neamenajate, poluând astfel apa din fântâni.”

– Doamnă GALAGAN, de câtă apă este nevoie pe zi?
„Înmulțește cu 40ml greutatea ta în kilograme. De exemplu, dacă ai 65 kg, necesarul tău de apă este 65x40ml=2600 ml. Necesarul de lichide poate fi completat și cu ceai de fructe sau din plante. Această metodă de calcul este generalizată. Pentru a personaliza necesarul zilnic, adresați-vă la medicul de familie.”