DISTRIBUIȚI

În raion este în toi recoltarea culturilor spicoase și leguminoase pentru boabe – grâu de toamnă, orz de toamnă, grâu de primăvară, orz de primăvară, rapiță, mazăre. În pofida prognozelor pesimiste, agricultorii se așteaptă la o recoltă care să le suplinească cel puțin rezerva de semințe pentru următoarea campanie de semănat.
Deplasându-mă la Coada Iazului, pe un câmp de peste 90 de hectare am întâlnit plugarii înfăptuind recoltarea grâului de toamnă. Discutând cu responsabilii de această campanie importantă Valeriu Ciobanu, Victor Mereuță, Ion Bîrsanu, Marin Ciobanu, Gherasim Tofan, am aflat despre starea lucrurilor la moment și care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă în această perioadă agricultorii. Nu pentru că nu s-ar cunoaște aceste probleme, despre ele s-a scris, dar pentru a sensibiliza încă o dată opinia publică și factorii de decizie referitor la starea de lucruri în agricultura de la noi.
Era după ora 14, când am ajuns pe un lan de 90 hectare, care aparține ÎI „Tofan G”. Aici combina, condusă de cel cu o vastă experiență Valeriu Ciobanu, înghițea brazdă cu brazdă. El zice că: „pe an ce trece munca în agricultură devine tot mai grea. Suntem permanent în dependență de condițiile climaterice. Din cauza înghețurilor și a secetei, plantele nu s-au dezvoltat. Grâul, orzul este mic în pai. E greu de recoltat. Nu disperăm, ne grăbim cât ne permite timpul să strângem roada crescută.”
Victor Mereuță, conducător de brigadă: „Lucrarea cea mai importantă din această perioadă este recoltarea cerealelor. La aceste culturi sunt costisitoare ( semințele, îngrășămintele, motorina, pesticidele) și noi, sperăm la un preț mai bun, fapt care ne mobilizează la recoltarea cerealelor la vreme și fără pierderi. Momentul optim este în funcție de metoda de recoltare și de destinația ei. Recolta din anul curent nu ne prea bucură, spicul este mic și e cam dificil. La această lucrare de importanță majoră este antrenată o combină modernă. De aproape 7 ani beneficiem de această „bijuterie” și ea nu ne dă de sminteală. Săptămâna viitoare vom duce la bun sfârșit recoltarea și vom ajuta colegii din alte gospodării.”
Ion Bîrsanu: „În raion startul recoltării culturilor din prima grupă a fost dat la începutul lunii iulie. Printre primii au demarat această campanie importantă agricultorii de la SRL „Accesal-Grup”, SRL „Grădina de Vis”, SRL ”Drăgăneștenii”, SRL „ Semincer” etc. Către această campanie, mecanizatorii au pregătit din timp tehnica antrenată la recoltare. Acum de o săptămână, ei au ieșit în largul câmpului pentru a strânge culturile cerealiere din prima grupă. Roada în anul curent nu e cea așteptată. Or, înghețurile și seceta și-au spus cuvântul. Desigur că roada diferă de la o gospodărie la alta, în depndență de precipitațiile căzute. Începutul recoltării s-a apreciat din condițiile umidității boabelor, care constituie circa 13-15%. Este greu de apreciat indicii de recoltă de facto, fiindcă este începutul campaniei de recoltare. Însă estimările recoltei biologice la grâul de toamnă sunt în jur de 0,500 – 2 tone/hectar. În acest an recolta culturilor cerealiere de prima grupă va fi cu circa 30-35 % mai redusă comparativ cu anul precedent, fapt cauzat de înghețuri și secetă,” a subliniat vicepreședintele.

Continuarea citiți în nr. 25 din 10 iulie 2020