Satul care poartă numele pârcălabului Leca la 450 ani de atestare

 Satul care poartă numele pârcălabului Leca la 450 ani de atestare

273
DISTRIBUIȚI

Satul Vadul-Leca, comuna Căzănești, baștină de oameni ai scenei, savanți și mânuitori de condei a omagiat duminica trecută cu sala plină a  căminului cultural din localitate  450 ani de atestare documentară. Remarcăm că  organizatorii dar și participanții au fost corecți  față de trecutul lor or, documentul care indică cea mai recentă atestarea fost semnat anume la 27 aprilie 1573. Data este consemnată de catre Valentin Golub și Tudor Golub, unchiul și nepotul, doi istorici din Orhei care în 2000 au scos de sub tipar monografia ”Comuna Căzănești” la comanda lui  Boris Burcă,  atunci lider agricol local, ulterior subprefect al județului Orhei și președinte de Telenești.  Inițial  satul s-a numit  Bolcășești  acesta purtând numele lul Maxim Balcaș, unul din moșierii locali.Locul s-a mai numit  Nimoreni iar  numele de Vadul-Leca satul îl obține mai târziu. Leca a fost pârcălab la Orhei căruia îi aparține moșia  după 1600, acesta și-a eternizat numele  în vadul  peste Răut spre satul Bolcășești  care se află și azi  vis-a-vis de Căzănești.

Inițial s-a dorit ca sărbătoarea  să aibă  loc pe piața din fața căminului cultural din localitate dar ploaia a schimbat întrucâtva regia activității. Dar la scurt timp sala s-a implut de lume care a fost numai ochi și urechi orientate spre scenă. Or,  pregătindu-se  pentru aniversare organizatorii și-au pus în scop să omagieze trecutul satului, țăranul ce crește aurul câmpiei- pâinea, lucrătorii din domeniul medical, educațional, sătenii ce-au aparat integritatea teritorială a Republicii Moldova, și în general personalitățile născute în sat și vestite în lume.

Primul invitat a fost  Boris Burcă, inițiatorul creării monografiei ”Comuna Căzănești- a trecut în revistă dar și filosoficește istoria satului de baștină de la Înălțimea celor 72 ani împliniți  recent:

”Gândul  că trebuie să ne schimbăm viața m-a obsedat întotdeauna, apropos,de atâta m-am făcut inginer pentru mecanizarea agriculturii pentru a ușura munca săteanului.  Care ar fi concluziile mele acum la amurgul viații? Că săteanul trebuie  să se bucure de libertatea care i-o dă democrația. Iar libertate pentru sătean înseamnă noi concepte ale agriculturii, noi mașini și tehnologii, care ne-ar permite să obținem  producție competitivă. Avem timpuri noi, deci posibilități de afirmare”, a remarcat dl Burcă. 

Pentru a pune în valoare trecutul, a cunoaște  succesele, tradițiile și obiceiurile comunității primăria  a fost organizat concursul de istorie locală la nivelul comunității  cu genericul ,, Vadul-Leca – timpuri, locuri, oameni ” care  a fost adresat elevilor claselor VII-XII din gimnaziul ,, Pavel Bechet” și liceul theoretic ,,Adrian Păunescu „. Laureați au concursului au devenit peste 30 elevi a instituțiilor respective cărora Vasile  Sârbu, primarul localității asistat de către  dl Boris Burcă le-a înmânat  diplome  și premii.Alt moment de excepție a fost menționarea cuplurilor la nunta de aur, cea de smarald, apoi cea de ametist unde primarul comunei a chemat în față peste 60 persoane în etate,astfel aproape jumătate din prezență s-a  bucurat de premii bănești și flori. Iar cadouri musicale pentru prezență a făcut ansamblul folcloric model ,, Liliacul ” de la Casa de Cultură Căzănești , ansamblul de maturi de la Căminul cultural Vadul-Leca,  Vitalie Berezovschi,  cântăreț profesionist, posesorul unei voci extraordinare, elevii gimnaziului ,,Pavel Bechet ” au cântat dragostea, dorul, pacea.

La sărbătoare l-am avut alături pe ex-primarul Viorel Cotlău, cu două mandate de edil în palmares care este ne spune că satul se gospodărește bine:

”Noi suntem împreună cu Căzăneștii care-I centru de reședință a comunei din 1962. Vadul-Leca și Căzănești se completează una  pe alta. Veți vedea lucruri interesante la noi inclusiv și situația când fiecare angajat al primăriei, a instituțiilor publice, lideri agricoli, etc, își au libertatea lor de manevră așa că nu trebuie să fii supraveghetor cu ochii pe ei. Pentru mine care am fost edil mai înainte faptul că primarul nu este present în permanență în primărie mă deranja. Dar dumnealui nu pierde timpul fără rost or, participă cu alți primari în cadrul activităților CALM , este președintele Asociației Primarilor din raion, avem relațiide infrățire cu o mulțime de localități inclusiv cu orașul Căzănești din județul Ialomița, România.  Lucrătorii de cultură au organizat sărbătoarea de azi  astfel  activitatea s-a menținut pe creația poeților și compozitorilor locali iar  formația folclorică  a interpretat numai folclor local. Sărbătoarea a fost organizată de către profesoara de istorie Aurica Munteanu și bibliotecara Adelina Moraru care a reușit să motiveze zeci de persoane. Așa trăim, așa muncim, nu așteptăm mană cerească”, ne spune ex-primarul.

Tot dl Cotlău ne-a menționat numele unor personalități originare din localitate: frații Boris și Pavel Bechet, maieștri ai scenei,  Nina Vodă-Mocreac, actriță, Tamara Chițaniuc, interpretă, Nicolai Neagu, diplomat, Gheorghe Bârcă, scriitor – umorist, etc.  Încă un moment curios semnalat de ex-primar a fost existența  satului Vadul-Leca Nouă, apărut  după Reforma agrară din 1919-1923, unde acum 10 ani mai trăiau câteva familii.  Era un sat ctitorit de Marea Unire, moment de cotitură în istoria noastră, a precizat ex-primarul.