DISTRIBUIȚI
Poză-simbol

A venit timpul să strângem pietrele și să reînviem tradițiile prin reamenajarea treptată a teritoriului cimitirilor noastre. Numai în așa mod vom îndeplini chemarea moșilor și strămoșilor noștri și istoria lor va continua…
Pe această cale, ne adresăm și către autoritățile publice locale, pentru a acorda sprijin acestei nobile intenții, fiindcă mica noastră istorie, face parte din marea istorie a Țării și ea trebuie să fie apreciată la justa valoare și protejată la nivelul cuvenit.
Împreună vom putea încheia un legământ de neuitare între cei vii, cei morți și cei nenăscuți, așa încât să nu pierdem nimic din trecut, cu experiența trecutului să clădim viitorul și să nu dăm uitării istoria strămoșilor noștri.
Pornim de la idea că e dezordine mare în unele cimitire din raion, considerăm că este intolerabilă situația mormintelor și paragina în care sunt lăsate cimitirile noastre. Insistăm la responsabilizarea cetățenilor, autorităților publice, a instituțiilor din teritoriu, pentru a întrona ordinea și curățenia în aceste spații publice.
În zilele de sărbători religioase, sâmbăta și duminica, cimitirile vor fi pline de oameni care vor veni să omagieze, să pomenească, să aprindă o lumânare ori să pună o floare pe mormintele rudelor, prietenilor și eroilor înmormântați aici. Cu toate acestea, cimitirile nu arată deloc așa cum își doresc credincioșii. Majoritatea aleilor au fost distruse și oamenii sunt nevoiți să facă slalom printre morminte. Gunoaiele rezultate din curățarea locurilor de veci nu se ridică la timp, unele monumente sunt vandalizate, deoarece nu există pază, fără ca cineva să intervină, tulburând astfel intimitatea procesiunilor respective și oferind o imagine necivilizată. La fel de grav este și faptul că sunt foarte multe morminte pline de buruieni, altele nu au o situație juridică clară. Facem un apel sincer către toți cetățenii raionului odată cu încălzirea timpului să facă ordine și să salveze cimitirile din situația deplorabilă în care se află.
Aprinde o lumânare,/ Și pune-o la mormânt./Unde ne zac părinții, Să nu-i uităm nicicând./Aprinde-o lumânare,/ Pune-un buchet de flori,/ E sfântă alinare,/ De frați și de surori.