S-a dat start noului an de studiu 2022-2023

S-a dat start noului an de studiu 2022-2023

458
DISTRIBUIȚI

 Au răspuns la chemarea clopoțelului elevii  din șapte licee , din treizeci de gimnazii și din două școli primare, instituții  școlare care activează în cadrul Direcției de Educație Sângerei. Noi ne-am oprit pasul     în preajma liceului  clasic„ Mihai Eminescu”  din orașul Sângerei. Aici clopoțelul a chemat mai cu insistență  elevii  la studii în această instituție prestigioasă  și care în 30 de ani de activitate   și-a     crescut un nume  bun,  notoriu, pe care-l poartă cu destoinicie  prin discipolii și profesorii care-i  țin faima .

 Directorul liceului  Nicolae Melinte, având o sală de festivități plină cu bobocei,  băieți și  fetițe – brândușe de frumoase și stilate, dar și liceenii  mai maturi, în preajmă de BAC a dat start cu drag noului an de studii, menționând:„ Ați venit la studii la liceul nostru într-o perioadă de mari și imperioase transformări. Este un început cu multe obstacole, dat fiind faptul că pandemia COVID și războiul din Ucraina ne dau lecții noi de viață. Nu le vom face față decât acceptând și noi să ne transformăm, astfel încât să corespundem complet așteptărilor. Sunt sigur că datoriră optimismului, perseverenței, responsabilității enorme, efortului maxim depus de fiecare dintre noi pentru a face față sarcinilor complexe în contextul situației actuale, vom reuși să realizăm un proces educațional calitativ”.   

    Ceea ce marchează Liceul „Mihai Eminescu” în acest an este că instituția pășește în al treizecilea an de activitate. În acest sens emoționant, ca o licoare pentru sufletul fiecărui elev și părinte, profesor din sala festivității s-a  lăsat primit, savurat, ascultat fără răsuflare mesajul întâiului director al liceului,   director de onoare Ion Jigău. El a fost și a rămas ca un ctitor care a stat la începuturi și s-a zbătut, până la durere de inimă., mult ca această clădire-edificiu să fie transformată într-un liceu cum îl avem astăzi și unde au făcut carte bună și fac în continuare generații de copii, copiii noști, mândru și Eminescu de ei și de profesorii care i-a învățat de-a lungul acestor ani și îi învață astăzi.

   Potrivit onoratului director Jigău„ pe parcursul acestor ani au absolvit 26 de promoții de Bacalaureați cu un număr total de 1887 de elevi. Ei astăzi activează în diferite  ramuri economice, pe diverse meridiane și paralele ale globului și sunt   buni cetățeni și patrioți ai neamului românesc din care fac parte.

 Potrivit domnului Jigău„ Liceul „Mihai Eminescu”, a fost deschis la 1 septembrie1992. A fost prezent la eveniment Ministrul Învățământului de atunci , regretatul Matcaș, o personalitate  excepțională, care a susținut ideea noastră nobilă de a inaugura liceul și a pus umărul. Prima elevă cu dorință de a  studia în liceul nou deschis din comuna Grigorăura. Apoi 7-10 zile nu  venise nici un copil. Profesorii pentru a preda în liceu am selectat din  șapte școli ale raionului.   Trăiam emoții puternice. Ne pusesem atunci scopul să păstrăm clădirea, care până a fi  schimbată destinația în instituție liceală, aparținuse fostului Comitet al Partidului Comuniștilor de atunci. Cu 132 de elevi am început activitatea. Din prima zi de activitate mi-am propus și am    cerut de la elevi,  de la cadre didactice și auxiliarul tehnic respectarea a două tradiții: păstrarea clădirii, la cea mai mare excelență. Utilizam metodele noastre, inclusiv schimbul doi de încălțăminte,igiena ideală, dar ea să rămână nouă ,totdeauna. În aceste condiții am cerut   de la copiii  cunoștințe, studierea cărții, sfânta învățătură, care să le permită să ajungă departe, după cum meritau după  studii în  asemenea liceu. De fiecare dată   liceul nostru a  avut  strălucite succese la concursurile  școlare și la susținerea bacalaureatului. S-a remarcat cu medii bune în  republică. Ne-am păstrat statutul de liceu clasic și de instituție care  cu absolvenți bine pregătiți.  Spun  lucrurile acestea cu puțină modestie, dar este  adevărul”, a  răsfoit câteva file din   viața     liceului Magistrul în educație ,Ion Jigău.

 Părinții care au însoțit feciorii și fiicele la festivitatea primului sunet de clopoței, sunt mulți    elevi ai liceului. Ei au aplaudat aceste file reamintite de domnul Jigău, ca pe niște surprize plăcute și momente adevărate, înnobilate istoric și adevărate. Mamele Nina Cojocaru , dar și Tatiana Andoni au recunoscut cu profundă mulțumire „unde au ajuns liceenii de la „Mihai Eminescu” din Sângerei au dat dovadă că sunt bine pregătiți și că la această instituție se face carte: „Spun în baza  cunoștințelor primului meu fecior care a  absolvit liceul și acum studiază    la Suceava și dorește să rămână să predea ca la liceul din Sângerei doar că relații internaționale. Cu al doilea fecior am venit tot la „Mihai Eminescu”. Profesorilor le mulțumesc, dar „boboceilor„ care au  venit la  lecție și la  primul  sunet îi îndemn să stoarcă cât mai multe cunoștințe din profesorii liceului că sunt foarte bine pregătiți”, a  spus Tatiana Andone, venită din Israel special pentru acest eveniment și mulțumire. Să recunoască profesorilor cât de bine pregătesc liceenii noștri, care venind în străinătate sunt net superiori, celor din țara unde lucrează ea sau alți părinți.

  Așa este domnul  Jigău, așa este domnul Melinte, așa este  Elena Andriuță, așa sunt  profesoarele toate care lucrează în Casa lui Eminescu. Așa au fost  și sunt profesoarele care azi numai au cărărușă către lecție  cum cu drag ne amintim: Ecaterina Atanasov, Eugenia Nichiforeac, Parascovia Cireș, Zinaida Orfin ,Ludmila Popovici, Viorica Grosu și Eugenia Roșca, acum în străinătate. Ei toți au știut să dea cunoștințe, dar si să ceară. Notau cu  zgârcenie,  dar cu suflet bun. Despre ei,  vă asigur Marele Păunescu a scris, că„ dintre toate cât sunt pe lume, cei mai frumoși rămân  învățătorii”.