A ajuns cuțitul la os: „Nu mai putem lucra în intimidare”

A ajuns cuțitul la os: „Nu mai putem lucra în intimidare”

1519
DISTRIBUIȚI

Nu mai vor să lucreze în teroare și cer autorităților centrale să intervină. Profesorii care activează în Liceului Teoretic „Alexandu Agapi” din satul Pepeni spun că nu mai au liniște și înțelegere după ce instituția lor a devenit ring pentru lupte politice.  Potrivit lor de vină ar fi Oleg Cernei, consilierul raional care, se implică abuziv în activitatea didactică, mai ales după ce a expirat mandatul ex directorului, Liuba Rudei, iar la cârma instituției ar fi fost promovat un apropiat al acestuia.

Serge Mangole, profesor de informatică și educație fizică: „Cu părere de rău, nu ne poate ajuta nimeni. Au fost și de la minister, au fost și de la Direcția educație. Toți trebuie să înțeleagă, problema noastră nu este venirea la funcție a domnului Maxian, problema este în modul în care s-a făcut asta și cum a fost organizat asta de Direcția educație.”

x

MARIA GROSU, profesoară de istorie: „Eu nu știu și nici nu am auzit în presă nici pe rețelele de socializare ca cineva să meargă într-o instituție și să spună „eu sunt consilier raional și eu am dreptul să fac aceea și aceea”.”

MARIA TUREA, director adjunct pe instruire: „La momentul dat, eu sunt foarte dezamăgită că Direcția educație, în persoana șefei, doamna Bajura, nu aude vocea colectivului nostru. Noi am solicitat ca doamna Rudei Liuba să fie în funcția de director până la organizarea și desfășurarea concursului.”

VICTORIA VULPE, profesoară de istorie: „Din cauza că suntem denigrați, ponegriți și umiliți în toate aspectele ca profesori și membrii familiei noastre din cauza că sunt postate diverse falsuri la adresa noastră.”

ION ROȘCA, președintele Organizației Sindicale Teritoriale: „Au stat la sfat și au făcut acest plan ca începând cu data de 23 să-i implementeze aici, să vină în funcție de director adjunct și pedagog. Dar mă scuzați, conducerea liceului nu a afișat un aviz unde să spună că este funcție vacantă de director adjunct pe domeniul educației i sunt ore vacante pentru profesor de istorie și educație civică.”

Ex-directoarea instituției a declarat pentru TV Nord că a fost silită în mai multe rânduri să semneze acte administrative, inclusiv angajarea lui Oleg Cernei în calitate de profesor de istorie. Chiar dacă mandatul i-a expirat încă pe 27 aprilie, directoare ar fi vrut să-și onoreze atribuțiile până la numirea unui nou director.

LIUBA RUDEI, EX-director: „Atunci, Domnul Cernei a deschis telefonul și vorbește cu domnul Curciuc și prin telefon dat la sunet tare îmi indica: „acum angajat, acum demisie, acum contract scris. Aduce în colectiv o stare de stres, o stare psihologică care vrând – ne vrând se răsfrânge și asupra copiilor. Am muncit pentru ca școala să prospere, am muncit pentru integrarea colectivului, pentru unirea lui, pentru susținerea elevilor, părinților, angajaților, a cadrelor didactice.”

OLEG CERNEI, consilier raional: „Doamna Rudei minte cu nerușinare atunci când spune că eu am venit abuziv, nu știu ce fac aici la liceu, că bat pe la uși. Sunt niște aberații fără probe, fără nimic. Niște născociri de-a dumnealor. Eu am fost angajat legal, am ordin de angajare și am contract individual de muncă. În momentul în care când doamna Rudei a examinat toate actele și a emis ordin, care-i vina mea că eu am fost angajat.”

Conducerea Direcției educație Sângerei se declară incapabilă să soluționeze problema deoarece la mijloc ar fi interesul politic.

MARIA BAJURA, șefa Direcției educație Sângerei: „Am căutat să negociem, să tolerăm, să aplanăm situația, dar având în spate unele cadre didactice, factori politici, având-ul în spate pe președintele organizației sindicale teritoriale, domnul Roșca, care vrea să se  răfuiască în orice fel cu mine personal, situația continuă cu proteste, cu nemulțumiri, scrisori, petiții și așa mai departe.”

Până la numirea unui noi director, interimatul pentru această funcție îl va asigura Pavel Maxian.