Rețelele de socializare, pline de falsuri despre Ucraina

Rețelele de socializare, pline de falsuri despre Ucraina

24
DISTRIBUIȚI

Mai multe canale de Telegram ale unor cetățeni ruși care susțin politicile Kremlinului, dar și diverse conturi de pe alte rețele de socializare continuă să abunde în falsuri despre Ucraina. Toate acestea sunt dezmințite de către specialiștii Centrului pentru Combaterea Dezinformării al Consiliului Național de Securitate și Apărare din Kiev. Potrivit canalului de Telegram al acestei instituții, printre zecile de fake-uri distribuite în primele două săptămâni ale lunii decembrie se numără:

  • Falsul despre „referendumul de reunificare a Ucrainei și Poloniei”. Propagandiștii pro-Kremlin scriu că ucrainenii ar fi fost telefonați de reprezentanții unui centru de sondaje din Polonia și întrebați dacă vor participa la un referendum privind „reunificarea” acestor două țări. Mai mult, sursele pro-ruse scriu că plebiscitul ar urma să aibă loc pe 15 ianuarie 2024 în orașul și regiunea Lviv. Despre așa-numitul referendum privind „reunificarea” Ucrainei și Poloniei, la care ar fi invitați să participe locuitorii din vestul țării vecine, s-a mai scris. A fost răspândit și falsul că Ucraina ar fi gata să cedeze centrul și vestul țării Poloniei. Cu ajutorul dezinformării respective, propagandiștii ruși încearcă să alimenteze narațiunea că Polonia este un inamic al Ucrainei și ar vrea să obțină o parte din țara vecină.
  • Falsul despre emigrarea președintelui Ucrainei și a membrilor familiei sale în SUA, în anul 2024. Propagandiștii ruși scriu pe Telegram că liderul de la Kiev, Volodimir Zelenskiy, ar avea de gând să fugă împreună cu familia sa în SUA în primăvara anului viitor și că toate documentele necesare ar fi gata deja. Drept dovadă, propagandiștii arată o fotografie a unui „certificat de acordare a cetățeniei americane” pe numele lui Zelenskiy. Centrul pentru Combaterea Dezinformării din Kiev a stabilit că sursa principală a acestei „știri” este o publicație specializată în falsuri, care a răspândit în mod repetat minciuni despre președintele Ucrainei și familia sa. Totodată, așa-numitul certificat de cetățenie americană nu poate fi găsit în respectiva bază de date din SUA. În acest fel, propaganda pro-Kremlin încearcă să-l discrediteze pe șeful statului vecin și să provoace panică în rândul ucrainenilor.
  • Falsul despre perceperea unor taxe pentru accesul în adăposturile antiaeriene. Pe mai multe canale de Telegram, care sunt administrate de cetățeni ruși, este distribuit un video, în care o persoană necunoscută spune că ucrainenii ar fi obligați să plătească pentru a putea intra în adăposturile antiaeriene, când este nevoie, iar în imagini apare suma de 100 de hrivne. Autorii acestui video nu spun despre ce localitate ar fi vorba. Oficialii ucraineni au declarat că este un fals ieftin, menit să discrediteze atât autoritățile centrale din Kiev, cât și pe cele regionale.

Alte informații false, distribuite de surse pro-Putin, se referă la așa-zisa mobilizare în Armata Ucrainei a familiilor întregi, inclusiv a bătrânilor, adolescenților, femeilor, precum și fake-ul că în piața Times Square din New York a fost prezentat un video cu mesaje anti-Ucraina.