DISTRIBUIȚI

Recolta la hectar îi bucură, preţurile îi umilesc
În sectorul agrar al raionului se apropie de sfârşit Campania de recoltare a culturilor cerealiere din prima grupă. Doar în unele gospodării agricole continuă recoltarea grâului pe ultimele suprafeţe. Atât producătorii agricoli care au finalizat secerişul, cât şi cei care recoltează bobul de grâu pe ultimele hectare, par a fi satisfăcuţi pentru recolta obţinută la hectar. De acest lucru s-au convins şi responsabilii de domeniul agrar al raionului,Ion Cebotari, vicepreşedintele raionului şi Grigore Negruţe, şeful Direcţiei Agricultură şi Alimentaţie a Consiliului raional, care au întreprins mai multe vizite la seceriş , în diferite sectoare şi au susţinut producătorii agricoli în munca lor nobilă de recoltare .
Vera Tabarcea
Vladimir Agachi, producătorul agricol care gestionează terenuri agricole în satul Pepeni directorul SRL „Accesal Grup”,la faţa locului ne-a spus că a finalizat întregul volum al lucrărilor la recoltarea cerealelor, din prima grupă, pe suprafaţa totală de peste 800 hectare. Potrivit estimărilor sale în acest sezon agricol a obţinut o recoltă medie la hectar de 44 centnere. „Sunt mulţumit, pentru recolta care am obţinut-o. În ea vedem rezultatele investiţiilor făcute, dar se regăseşte şi munca oamenilor care au participat la creşterea şi producerea acestei recolte, care au depus muncă în campania de recoltare: dinastiile Olaraş şi Vulpe, responsabilii de tehnica agricolă antrenată,Serghei Mardari, Vitalie Rusnac şi Dumitru Rudeanu. Au organizat ca de fiecare dată lucrările în câmp Maria Rudeanu şi Lidia Mardari. Sunt oamenii cărora le mulţumesc pentru recolta de cereale obţinută.”
Aceştea împreună au cultivat, crescut şi întreţinut culturile şi le-au recoltat, o mână de oameni, harnici şi devotaţi muncii de creştere a pâinii, dar şi înzestraţi cu tehnică de buni gospodari. Acum înzestraţi cu lopeţi unii dintre ei, alţii folosind tehnică pe ultimă generaţie, nou procurată lucrează la făţare, depozitează pâinea în depozitele pregătite.
Aici ni s-a spus ci tăgadă că dacă recolta bucură, preţurile întristează. Monopolul asupra preţului la cereale continuă să apese neclintit producătorul agricol. Potrivit lui Vladimir Agachi, „intermediarii roiesc acum în jurul producătorului agricol. Aceştea solicită grâul, la preţ de 2,20, 2-40 lei per/kg:” Nu noi suntem lăsaţi să impunem, ci ei impun preţuri. Atât timp cât acest monopol va exista, situaţia agricultorul nu se va schimba.”
Producătorii agricoli au insistat pe o politică rezonabilă a preţurilor,elaborată de stat. Şi ca statuşl să cumpere de la el producţia , nu intermediarul.
Din acest motiv al umilinţei lor , ei nu riscă să vândă producţia. Am asistat cum o depozitează în cantităţi cât mai mari în depozite.
Pe ultimele hectare se recoltează grâul în unitatea agricolă condusă de Simion Macari. Agronomul şef al gospodăriei,Constantin Macari a explicat că ei nu au staţionat nici un moment, şi sunt înzestraţi cu tehnică bună pentru asigurarea lucrărilor de recoltare. Doar că unele dintre câmpuri s-au pârguit cu câteva zile mai târziu. Ar mai avea nevoie poate mai puţin de două zile ca să finiseze recoltarea pe ultimul teren din apropierea Sâgereiului:”Se vede ce strângem, câtă roadă, se vede pe celelate lanuri ce avem de strâns, cănd se vor coace alte culturi.Roada e bună, păcat să nu recuoaştem”, a spus agronomul . Şi oamenii cu care lucrează cpmpurile sunt buni.
Necătând la câte riscuri au fost supuşi, peste câte incertitudini au trebuit să treacă, inclusiv seceta din toamna trecută, producătorii SRl „Agro Copăceni” au ieşit victoriopşi şi din Acestă campanie de seceriş.