. ...

. Proiectul ”De la Vulnerabilitate la Incluziune” este în prag de finalizare

42
DISTRIBUIȚI

         DASPF Telenești în colaborare cu ONG Prodocs de la Chișinău  finisează faza a două a proiectului ”De la Vulnerabilitate la Incluziune” la Centrul de plasament ”Alături de tine” ” și Gimnaziul ”Mihai Eminescu” unde își fac studiile copii din centrul de plasament din centrul raional. S-a reușit deja să se ofere suport școlar pentru 8 copii din Centrul de plasament  și să se organizeze activități educaționale pentru a dezvolta abilității de viață și carieră pentru copii din plasament.

După cum ne-a informat Angela Sârbu, șefa DASPF Telenești cu suportul reprezentanților  instituțiilor educaționale partenere au fost implicați  127 colegi ai copiilor din plasament în activități de sensibilizare, cât  și 18 colegi în activități privind participarea activă în Consiliile elevilor:

”Pentru a înțelege impactul unor asemenea activități  trebuie  să înțelegem starea acestor copii care au nimerit în situații cu totul nefirești – acestea sunt scoși din mediul familiei  care nici familie nu este, unde era alcoolism, violență, etc. Ei nimeresc la centrul de plasament  unde totuși nu este  familie dar o instituție. Apoi iată – cu ajutorul ONG Prodocs am elaborat  asemenea activități  care ar apropia colegi, părinții colegilor, școala, comunitatea de a acești copii. Este clar că acești copii nu se vor afla în permanență în plasament. Astfel continuăm desfășurarea atelierelor de educație incluzivă destinate profesorilor din raion și a atelierelor de instruire pentru echipele intersectoriale locale, privind lucrul și monitorizarea copiilor în perioada post-plasament. S-a reușit oferirea suportului școlar pentru  16 copii din Centrul de plasament “Aproape de tine”, care și-au îmbunătățit frecvența școlară cu 47%, iar 7 copii și-au îmbunătățit reușita școlară cu 5%.”

   Dna  Sârbu a precizat că grație proiectului  s-a reușit revenirea acestor copii nimeriți în dificultate în familiile lor:

  ”Datorită activităților proiectului, șapte  părinți și membrii ai familiilor extinse ai copiilor plasați în centru  au beneficiat de suport pentru a-și dezvolta abilitățile părintești și îmbunătățirea/restabilirea relațiilor cu  proprii copii. Scopul activităților este de a crea un mediu familial favorabil pentru reintegrarea copiilor în familia biologică sau extinsă și asigurarea dezvoltării armonioase a acestora. De asemenea au fost organizate activități de sensibilizare pentru părinții colegilor de clasă ai copiilor din centrul de plasament.  Demn de menționat este faptul că 60  părinți au  participat activ la acest tip de activități”.

   Un accent al proiectului este implicarea și sensibilizare a colegiilor de clasa ai copiilor din centrul de plasament, astfel cca 204 de colegi au participat activ în activități de sensibilizare privind mediul școlar incluziv”, a menționat șefa DASPF.

   ”Scopul proiectului este de a contribui la îmbunătățirea accesului la educație de calitate pentru copii aflați în situație vulnerabilă  prin sporirea șanselor de incluziune în comunitate. Proiectul se desfășoară în 6 raioane – Anenii Noi, Călărași, Drochia, Hâncești, Telenești și Ștefan Vodă  și a însemnat pentru noi  instruire și acumulare de experiență. La data de  20 februarie 2020 a fost încheiat un acord de colaborare trilateral dintre A.O. PRODOCS, Direcția Direcție Asistență Socială și protecția familiei și  Direcția Educației, Telenești  care degrabă se va încheia. Am organizat pe parcursul acestei perioade  activități educaționale pentru a dezvolta abilității de viață și carieră pentru copii din plasament. Până la acest moment nimeni n-a îndrăznit să organizeze așa ceva. Ne-a reușit, vom continua mai departe activitățile în baza experienței, abilităților obișnuite”, a remarcat   la rândul ei Alina Pascaru, șefa DGE Telenești.