Renovări de fațadă, instalări de panouri

Renovări de fațadă, instalări de panouri

79
DISTRIBUIȚI

      Acum  două luni, la 23 mai  curent  a avut loc concursul de selectare a contractorului pentru implementarea proiectului ”Renovarea fațadei și schimbarea acoperișului din ardezie la grădinița din satul Mândra, comuna. Ratuș raionul Telenești  ceea ce a permis  demararea acestui proiect. După cum am fost informați la primăria Ratuș  acest proiect este susținut financiar în proporție de 51% de ROTARY CLUB Düsseldorf, Germania iar în proporție de  49% de către UTA respectivă  și  Consiliului Raional Telenești. Astfel acum  beneficiarii grădiniței (educatorii, copiii, dar și părinții acestora) se  bucură de servicii educaționale îmbunătățite.  Costul lucrărilor constituie  551 mii MDL.

    Plus la acesta, conform celor spuse de Tudor Țurcanu, primarul satului   două  grădinițe (din  Mândra și Ratuș  ) sunt primele din raion care nu vor mai plăti pentru electricitate  or, acum câteva zile a fost  finalizată montarea a două sisteme fotovoltaice cu puterea cumulativă de 10,4 kW.

   ”Am investit în independența energetică  locală, producând energie electrică proprie din surse regenerabile. Astfel bugetul anual cheltuit de APL pentru curentul electric rămâne în localitate, nu mai finanțăm Gazprom-ul, reducem emisiile de CO2 cu cca 5-6 tone anual”, a remarcat pentru EN edilul de Ratuș.

 ”Provocăm și alte primării din țară să implementeze astfel de tehnologii, Încurajăm Guvernul RM să inițieze un Program Național de montare a sistemelor  fotovoltaice  la toate școlile și grădinițele din țară”, a remarcat la rândul său  Dumitru Roscovan, președintele   AO Fondul de Inovații Sociale din Moldova.