DISTRIBUIȚI

Bolile diareice acute și toxiinfecțiile alimentare sunt specifice sezonului estival. În acest sens, ne propunem să promovăm și să instituim măsuri de prevenire a acestora. Pentru ca aceste probleme de sănătate publică să nu fie în creștere noi ne-am alăturat cerințelor lunarului național de profilaxie a bolilor diareice acute și intoxicațiilor alimentare, cât și holerei.
Pentru perioada lunii mai, cât durează lunarul nominalizat( 02-31mai 2022) ne-am asumat obiectivul de a informa cât mai mult populația și mai temeinic privind maladiile cu factor de transmitere alimentar și hidric. În acest sens noi organizăm în teritoriu mai multe activități de informare, educare și de comunicare pentru populație și personalul instituțiilor vizate. Urmărim constant și consecutiv pași de prevenire a cazurilor de boală și a riscului izbucnirilor focarelor de infecție în mijlocul populației generale, cât și a colectivelor. Demonstrăm prin informații și dovezi că bolile diareice acute prezintă o problemă de sănătate publică în creștere , cu impact major asupra sistemului de sănătate și socio-economic.
Atenționăm că aceste boli sunt cauzate prin consumul de alimente sau apă contaminată cu bacterii, virusuri, paraziți sau substanțe chimice. Bolile diareice acute pot fi transmise prin produse alimentare contaminate cu agenți patogeni. Apa contaminată și serviciile de igienă deficitare pot determina transmiterea unor astfel de boli, ca dizenteria sau holera, hepatita A sau febra tifoidă. Copii sunt afectați în mod disproporționat. Până la 10 cazuri de decese la copii cu vârsta 5 ani sunt înregistrate anual. Anual se înregistrează câte 20 de izbucniri epidemice în plasa cărora nimeresc de la 2-10 persoane, până la un număr de 300 afectate. 

Continuarea citiți în n.22 din 20 mai 2022