DISTRIBUIȚI

Edilii locali ai raionului, aleși în primul mandat au fost convocați în ședință comună cu colegii lor care dețin funcția de primar în două, trei, patru și chiar șase mandate. Ei au fost convocați la inițiativa conducerii raionului, prin implicarea nemijlocită a Secției Administrare Publică. Scopul întâlnirii a fost pentru a face cunoștință unii cu alții și a primi binecuvântare în activitatea de primă persoană în comunitatea sa responsabilă de tot și de toate. La ședința „Ziua primarului” au mai participat: conducerea raionului,Inspectoratul Raional de Poliție, conducătorii subdiviziunilor aflate în subordinea Consiliului raional, conducătorii serviciilor descentralizate în teritoriu. Întrunirea edililor a fost moderată de Președintele raionului Grigore Corcodel și s-a desfășurat în sala de ședințe a Consiliului raional.

Conform ordinei de zi, prezentată în debutul ședinței primarii au fost informați reieșind din ponderea celor 13 chestiuni incluse în programul de lucru . Întrucât suntem în perioada rece a anului, edilii au fost atenționați asupra necesității modificării comisiilor locale pentru situații exepționale. Nicolae Ropot președintele Asiociației Sindicale a angajaților Serviciilor Publice a informat despre organizarea unui seminar instructiv educativ vis- a -vis de elaborarea și încheierea contractelor de muncă ,programat pentru ziua de joi, 12 decembrie curent. Președintele sindicatului a adus la cunoștință și condițiile de organizare a concursurilor:„Cel mai bun primar”,„Cel mai bun secretar al Consliului local” și „Cel mai bun lider sindical.”
Vasile Cheptea, șeful Unității de Pompieri și Salvatori a recomandat achiziționarea detectoarelor de fum pentru familiile cu posibilități materiale reduse. Ca răspuns, primarii care deja lucrează cu detectoarele de fum în teritoriile administrate s-au referit la dificultățile care le întâmpină la procurarea rezervelor pentru aceste detectoare. Maria Huzun, șefa adjunct a Direcției Asistență Socială și Protecția Familiei s-a referit la prestațiile sociale și la rolul APL în funcționarea acestora.
Valeriu Golban , șeful Direcției raionale pentru Securitatea Alimentară s-a referit la serviciile de alimentare care se mai prestează în locații neautorizate și a insistat asupra dispunerii autorizației în prestarea acestora. Vasile Banaru, șeful Inspectoratului raional de Poliție a optat în discursul său pentru îmbunătățirea relațiilor de colaborare cu Administrațiile Publice Locale din raion și a sugerat edililor studierea mai aprofundată a Codului administrativ.

El a solicitat primarilor să lanseze de fiecare dată înștiințare către Inspectoratul de Poliție pentru participarea la ședințele Consiliilor locale. Astfel, colaboratorii inspectoratului ar putea mai eficient să se implice direct și neamânat în soluționarea problemelor cu care se confruntă fiecare comunitate. Mergând pe această cale de comunicare, ar fi posibil stabilirea unui dialog inclusiv cu consilierii fiecărei primării. Primarii au susținut propunerea acestuia de a iniția supravegherea video a locurilor mai aglomerate și întunecoase a localităților.Vasile Banaru a evidențiat subiectele care vizează direct APL-urile și a atenționat asupra creșterii numărului cazurilor de violență în familie. Potrivit lui Adrian Surdu, șeful Secției Securitate Publică „ în 11 luni ale anului în curs avem înregistrate 525 comunicări. Pe 29 cazuri au fost intentate procese contravenționale,16 cazuri au fost supuse urmăririi penale. Au fost expuse măsuri împotriva agresorului și elaborate 15 ordonanțe de protecție a victimelor violenței.” S-a menționat și faptul că mai sunt primării care la ziua de astăzi nu au asigurat birou pentru polițistul de sector. Se confruntă cu această problemă polițiștii care activează în sectoarele primăriilor Bilicenii Noi, Tăura Veche și Izvoare.
Ca să nu fie cheltuiți banii publici pe ce nu trebuie expertul național și internațional Victor Cotruța a venit cu o provocare pentru primari. El s-a referit la necesitatea implicării cetățenilor în constituirea bugetelor locale și promovarea bugetării participative. Potrivit expertului „mecanismul recomandat primarilor prevede implicarea cetățenilor,ca să nu fie cheltuiți banii publici pe ce nu trebuie, inutil. Primăriile care vor implementa acest mecanism, vor avea condiție prioritară de a fi selectate de donatori. Acesta este unul dintre criteriile care se recomandă să fie folosit la nivel local pentru ca primăria să poată beneficia de suportul donatorilor și investițiile acestora”.Pentru început pentru proiectul inițiat în raionul nostru vor fi selectate 5 primării pentru a fi instruite, ca să poată implementa mecanismul bugetelor civice. Urmează ca cetățenii să propună ideile de bază necesităților care le au.
La propunerea șefului Secției Administrație Publică Vitalie Tabarcea, primarii prezenți urmau să aleagă un reprezentat din mijlocul lor care să-i reprezinte în Agenția de Dezvoltare Nord, drept membru al Consiliului de administrare. În urma procedurii de vot, Alexandru Sîrbu, primarul de Cubolta a fost votat pentru misiunea respectivă.
Pe parcursul ședinței au mai fost discutate și alte chestiuni ce țin de implicarea edililor, fiecare în localitatea sa. Pe cei cu experiența a 3.4 6 mandate, nu i-a speriat multitudinea de probleme care se pun pe umerii lor. Ei știu deja că primarii de tot sunt responsabili, și de orice poartă vină. Urmează cei care abia au fost binecuvântați în această activitate, deloc ușoară și mult prea tumultuoasă, să deprindă ritmul de non stop, ca să nu dezamăgească cetățenii și propriile trăiri.