Poliția și comunitatea, unite într-o cauză comună

Poliția și comunitatea, unite într-o cauză comună

258
DISTRIBUIȚI

    În Sectorul de Poliție nr.1 Sângerei continuă să se implementeze proiectul privind activitatea polițienească comunitară. În acest context, comunitatea și poliția fac o echipă comună, unită într-o cauză comună. Împreună cu cetățenii acționează într-o manieră creativă, prietenoasă și se ajută reciproc în soluționarea problemelor de securitate publică. Cum reușesc acest lucru, discutăm în continuare cu Vasile Petrov, ofițer principal de sector al Sectorului nr.1 al Inspectoratului de Poliție Sângerei.

-Spuneți-ne, cum reușiți stabilirea unei colaborări sustenabile între poliție și comunitate?
„ Prin interacțiunea cu autorități , organizații cetățeni, și prin crearea strategiilor comune privind reducerea criminalității și problemelor ce afectează comunitatea.În cadrul activității polițienești comunitare, poliția împreună cu cetățenii și ceilalți actori interesați colaborează ca parteneri egali. Susținem toate măsurile de intervenție și investigație. Suntem atenți și receptivi la fiecare semnal venit din partea exponenților comunităților, mahalaleor unde locuiesc și unde au depistat o neregulă”.

-Cel mai frecvent asupra căror încălcări sau cazuri sunteți sesizați și rugați să vă implicați ca poliție comunitară?
„ La oricare semnal și noi prin aceasta contribuim la creșterea sentimentului de securitate în comunitate și la reducerea criminalității.Cel mai des suntem semnalați pe marginea cazurilor violenței în familie : fie ea fizică, sexuală, psihico-emoțională. De obicei se cunoaște în mahala care sunt persoanele violente ori bărbații care aplică violență asupra soției și mamei copiilor. În comun, prin eforturi și atitudine ale membrilor comunității, cu care ținem punți de legături, ne sensibilizăm asupra fiecărui caz. Luăm măsurile necesare, continăm să ducem convorbiri atât cu victima, cât și cu agresorul. Colaborăm cu instituția unde învață, de obicei, copiii din astfel de familii unde se aplică violența . În cele mai multe cazuri aceștea sunt stresați, mai mult retrași. Apelăm la psiholodul școlar ca să lucreze cu ei. Iar în cartier sau mahala, după plecarea noastră, aceste familii continuă să fie vegheate ca lucrurile să decurgă normal. Activiștii comunității contină să ducă convorbiri cu persoanele, de obicei bărbați, care provoacă violențe în familii. Sunt reușite, înregistrăm multe familii unde situația s-a ameliorat. Persoanele noastre, ca activiști ai poliției comunitare, se implică. Se simte o mustrare și din partea răufăcătorilor, de trezire a conștiinței:să se liniștească, să nu provoace violențe .Știu deja că posibil cineva dintre vecini, cumetri să cheme poliția, nimic nu va fi de capul sau voia violatorului, totul este supravergiat.
Vreau să Vă spun că nu doar în cazurile violenței în familie se simte că poliția comunitară este prezentă și cetățenii se implică , că ei nu mai privesc la polițist sau ofițer ca la omul cu epoleți, distant, străin, de care trebuie să te distanțezi, și să te ți-i cât mai departe. Datorită Proiectului „ Poliția comunitară”, dar și altui proiect la care lucrăm ,cum ar fi „ Supravegherea de vecinătate” s-a creat o atmosferă și relații mai amiabile între ambele părți: poliție și cetățeni.”

– La care alte situații Vă referiți, când activând, simțiți implicarea comunității?
„În lupta cu persoanele care poluiază mediul, ard vegetația, frunzele, în special în acest sezon de toamnă. Semnalele că în mahala este fum, că cineva a dat foc la mormane cu frunze, sosesc pe toate căile de acces și comunicare posibile. Suntem semnalați din sectoarele comunitare și de către liderii acestora. Colaborăm și ne cooperăm eforturile în a curma aceste încălcări și fărădelegi, prevăute de Codul Contravențional al R.Moldova. Arderea frunzelor cu siguranță este încălcare a prevederilor Codului Contravențional. Are loc poluarea aerului, cu impact negativ asupra mediului. Noi întreprindem acțiuni care ar proteja mediul. Oamenii care ne sesizează au încredere în poliția comunitară, că sunetul sau semnalarea lor vor fi luate drept credibile. Ei au înceredere în oamenii cu epoleți , că nu vor fi denunțati vecinului vizat în comiterea infracțiunii sau altor cetățeni care nu conștientizează și admit poluarea aerului și a întreg mediul. Aceștea uită că alături locuiesc cetățenii întregii mahalale, respiră fumul și simt impactul negativ al arderii vegetației cu riscul propriei sănătăți.
Vreau să mai spun că încălcările acestea, sunt prevăzute de Codul Contravențional al R.Moldova. Ele sunt constatate și examinate de Inspecția pentru Protecția Mediului Sângerei. Se așteaptă o implicare mai profundă și mai cointeresată din partea acestei instituții de mediu, unde sunt specialiști bine pregătiți, care ar curma aceste încălcări prin acțiunile sale. La una de ședințele operative la nivelul serviciilor raionale, în adresa poliției din partea Inspecției pentru Protecția Mediului a fost exprimat reproșul precum că puțin ne implicăm , ne limităm doar la expedierea pe adresa inspecției a informației pe marginea unui caz sau altul de ardere și poluare. Noi nu ne exchivăm, lucrăm cu sprijinul comunității, reacționăm la fiecare semnal. Dar Inspecția pentru Protecția Mediului Sângerei este acel organ caruia Codul Cotravențional îi deschide calea să se pronunțe asupra fiecărui caz și să examinze. În baza prevederilor acestuia ei pot și au dreptul a acționa, inclusiv a se adresa la judecătorul de instrucție, pentru obținerea autorizației de pătrundere în curtea unde presupun că a avut loc ardere. Pot prelua monstre din arderea fruzelor de la locul care-l pot identifica, a le supune expertizării și a demonstra vinovăția .Aplicând pedepse în urma acestor probe dovedite și deciziei instanței judecătorești, putem curma aceste încălcări. Așa că Inspecția pentru Protecția Mediului are la îndemână tot instrumentariul,inclusiv specialiști bine pregătiți pentru a organiza aceste activități de contracarare, a curma încălcările de poluare a mediului , încât satele Moldovei și ale raionului să nu mai fie împânzite cu nouri de fum înnecăcios. Doar că este necesar a se mobiliza. Nu a arunca reproșuri că polițiștii nu fac nimic pentru curmarea arderii vegetației și a poluării aerului.Tot acest proces este de lungă durată. Ca să obții toate probele, că cutare cetățean sau cutare este vizat să răspundă în fața legii pentru infracțiunea dată., se cere insistență ,muncă și implicare cu dăruire, să-ți piese. Noi credem că nu trebuie plasată mingea în terenul altuia.

– Vă mulțumim pentru răspunsurile la întrebările noastre .Dorim să continuați cu bine activitatea polițienească comunitară, să identificați infracțiunile și problemele locale și printr-o evaluare sistematică să asigurați și să Vă asigurați de eficiența acestora.

Realizare: Vera Tabarcea